Животновъди започват безсрочна национална стачка. Това обявиха представители на браншови организации на пресконференция в БТА Стара Загора след извънредна среща, която фермерите проведоха по-рано днес в града, предаде репортер на Фермер.БГ. 
 
Основното настояване на животновъдите е за контрол при вноса на млечни продукти и суровини при влизането им в страната, премахване на контрабандния внос, както и контрол на мандрите и това с какви суровини работят те. 
 
Животновъдите алармираха, че Агенця Митници, БАБХ и ДАНС не осигуряват нужния контрол и в момента е налице силна контрабанда на вносно мляко, сухи млека и сурогати от Западна Европа. Те провокираха властта, като казаха, че ще направят свои зена за контрол по границите за да демонстрират и покажат на властите как се хваща контрабанда. Фермерите посочиха за пример сектор Месо и как когато има желание, държавата може ефективно да противодейства на контрабандата, която убива местното производство.
 
Бойко Синапов от Националната асоциация на животновъдите заяви, че: "Докато този път няма ефективен контрол от страна на държавата, ще блокираме цялата държава. Ще блокираме митниците и за 24 часа ще покажем колко контрабанда влиза в страната
Категорично този път от тук нататък който ни си върши работата, трябва да си ходи", посочи Синапов.

Това няма да бъде протест, а национална стачка, която ще започне на 24 март пред Министерски съвет, посочиха животновъдите.