Според Оперативният анализ на Министерство на земеделието и храните от 1 юли към 7 юли 2016 г. продукцията от праскови, която е прибрана от земеделските стопани е със 118% по-висока, като количество спрямо същата дата от миналата година. Фермер.БГ потърси мнението на Живка Гроздева, член на УС на Асоциация на овощарите в България във връзка с оперативните данните, подадени от МЗХ и на Димитричка Търпанова, председател на УС на Добруджански овощарски съюз относно качеството на продукцията тази година. 
 
„Според мен рекултираните площи не са нараснали със 118%. Тази година вегетацията при овощните започна с 2 до 3 седмици по-рано от миналата година. Затова не бива да се учудваме, че събирането на реколтата от череши, кайсии, праскови и т.н. настъпва с минимум 2 седмици по-рано. Този факт е редно да се подчертае, когато се интерпретират подобни анализи. Много е възможно, поради по-рано започналото обиране на реколтата тази година към днешна дата да има повече количество отколкото към същата дата през миналата. При най-ранните сортове праскови загубите са много големи“, обясни Гроздева.
[news]
Димитричка Търпанова обясни каква е ситуацията с овошките.
 
„При нас дъждът удари когато цъфтеше кайсията и ранните сортове не можаха да тръгнат. Същото се получи и с черешата в някои райони и там те са тотално унищожени. Сливата и прасковата пък въобще не стигна до цъфтеж. Топлата есен принуди дърветата да тръгнат към вегетаця, но 2-3 дни след това температурите рязко се понижиха и цъфтежът приключи. Като цяло пролетта не даде възможност за нормално развитие на културите и за нормално плододаване. “
 
Живка Гроздева е категорична, че най-точната информация за количеството и качеството на реколтата от праскови тази година, овощарите ще получат след като приключи беритбената кампания – не по-рано от месец октомври. 
 
„Категорично загубите в качеството и количеството на реколтата от праскови за 2016 година са вече факт. Причините за това са вече ясни - пролетни студове, слани, градушки“, уточни Гроздева. 
 
Димитричка Търпанова сподели какво е мнението на членовете на Добруджански овощарски съюз относно Новия закон за противоградова защита и склонни ли са те да плащат таксите, за да бъде продукцията им защитена.
 
„Съгласни сме да плащаме определената такса за противоградова защита, но въпросът е до каква степен ще ни бъде гарантира защитата. Много е важно как ще се направят правилата на това дружество и кой ще плаща, когато реално площите ни са унищожени от градушки. Ние сме съгласни да си плащаме на декар“, каза Търпанова.