През последните дни се появиха информации, че заболяването Син език вече се разпространява и по говеда и има заболели животни. „Теоретично е напълно възможно говеда да се заразят със Син език.

 

По етиология на заболяването това е възможно. Явно, обаче, възприемчивостта при говедата е по-малка, имунната им система може би е по-стабилна и поне засега и за нашия регион все още няма информация за наличие на заболяването при говеда“, кометира за Фермер. БГ д-р Себахтин Халид, председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз (БВС) в Силистра.

 

Д-р Халид, обаче, не изключи възможността от разпространение на заболяването и по говеда. БВС в момента събират информация за реалната епизоотична обстановка в страната, защото официалната информация се разминава с реалната. 154 огнища на заразата при овце и кози са установили от БВС до момента.

 

„Трябва да има карта на епизоотиката в страната, защото действията сега са неадекватни. Командироват се колеги от Северна в Южна България да пръскат срещу преносители на заболяването 6 месеца след появата му. Ефект от акция по масово пръскане можеше да има в самото начало на заразата.

 

Ако преди 3 месеца бяхме пръскали в Хасковско, щеше да има резон. Сега заболяването мина Балкана, ние пръскаме в изходната точка. Не мога да си обясня защо се върши нещо безсмислено“, коментира д-р Халид. По думите му картата, която прави БВС, ще даде реална картина къде какви заболявания има в страната.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!