Зърнопроизводството на кръстопът. Това беше темата на тазгодишния, осми поред национален семинар, организиран от Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който се проведе в “Гранд хотел Пловдив”. 
 
 
„Кръстопътят е олицетворение на човешките страхове и надежди. Той е като кратка спирка преди началото на новия път. Неизвестността на бъдещето изостря дилемата в коя посока ще поеме зърнопроизводството. Откъде тръгнахме? Всеки един от нас тръгна по различно време и по различен път, но стигнахме до изграждането на устойчиви и рентабилни стопанства. Имахме успехи и провали. Много пъти тръгвахме от нулата, стопанисваме огромни площи земя, която притежаваме или обработваме“, каза Мариела Йорданова, член на УС на НАЗ.
 
Важно е обаче зърнопроизводителите и държавата да вървят в една посока; да бъдат разбрани от европейските си колеги и да бъдат подкрепени от европейските институции, защото само и единствено тогава можем да говорим за успешен, ефективен и модерен сектор. 
 
Акцент на осмото издание беше поставен и върху бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), квалификация, обучение и привличане на младите в зърнопроизводството.
 
“Настоящото издание е посветено на зърнопроизводството, с поставен акцент върху бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), квалификация, обучение и как да привлечем младите в сектор “Зърнопроизводство”. Продукт – резултат от правилните техники на производство. Ще очертаем и перспективите на административните регулации, ще почерпим опит от колегите от браншовите камари на Чехия и Унгария за това, как те вземат решения. Осмият агросеминар ще адресира всички най-важни аспекти за нас, като земеделци”, каза Костадин Костадинов, председател на НАЗ.
 
Заедно с това зърнопроизводителите отбелязаха и 12-тия рожден ден на асоциацията. 
 
По повод 12-ата годишнина на НАЗ Костадинов отбеляза: „Благодарение на всички вас НАЗ е това, което е днес – солиден фактор в българския земеделски сектор, с разгръщащ се потенциал отвъд пределите на страната“.
 
 
Престижното събитие събра сектора заедно с представители на публични органи, образователни институции, търговски и анализаторски компании, чуждестранни неправителствени организации. Гост на форума беше министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков.
 
“Има кръстопът, има много отворени теми с новата ОСП.  Всичко е много сложно и много трудно, особено в ЕС, където трябва да съберем мненията на 27 страни-членки. Съчетаваме и нашите си вътрешни проблеми. Неслучайно трябва да се занимаваме периодично с една или друга тема, която се е появява от нещото или от нищото. Говорихме за газьола на лято, а сега пак. Смятам, че отново ще се преборим, така че българският земеделски бранш да работи спокойно. Но искам да се върна отново на темата за кръстопъта в зърнопроизводството. Дали ще бъдат 5-те кьошета, дали ще е кръгово движението, посоката е една. Особено в зърнопроизводството. По моя оценка, вие сте в правилния коловоз, защото българското зърнопроизводство е на световно равнище”, обясни Румен Порожанов.
 
 
„Чест и удоволствие е да ви поздравя от името на ДФЗ. НАЗ се утвърди през годините като говорител на агробизнеса в държавата. Отстоявате позициите и защитавате мнението на земеделците и не само. Винаги може да разчитате на подкрепа от наша страна“, каза Живков и добави: 
 
„Наясно сме с притесненията за новата ОСП – климата, новите технологии. Новите правила –  ако те не се приемат през 2019, това ще затрудни всички. Въпреки че ДФЗ не е институция, която прави политиките, имате подкрепа за по-гъвкави мерки, схеми за финансиране на сектора. Желание за насърчаване на институциите, браншовите организации, министерството, фонда  – това е пътят за конкурентно земеделие и ще отговорим на бъдещите предизвикателства“.
 
 
На кръстопът или не, линията за поглед към бъдещето остава силно изразена в НАЗ. Тя беше подчертана с връчването на третата стипендия “Иван Генчев Танев”, учредена от асоциацията и предназначена за студент, с отличен успех от Аграрния университет в Пловдив. Победител в конкурса тази година стана Виолета Тошева.
 
“Удоволствие е за мен от името на НАЗ да ви връча това отличие, с пожелание вашата професионална квалификация да намери приложение в сектор “Зърнопроизводство”. Поздравявам ви за успеха. Нашият призив към вас е да изберете България във вашата професионална реализация. На добър час”, каза Костадин Костадинов.
 
 
“Това е голяма чест. Много съм развълнувана. Не очаквах. Малко късно се записах, но нито един ден не съм съжалявала, че го направих. И със сигурност бих искала да продължа да се занимавам и развивам в аграрния сектор. С времето все повече ми стават ясни нещата, по-интересни също“, каза Виолета за Фермер.БГ, която в момента е магистър по специалност „Растителна защита“ в аграрния университет в Пловдив, а бакалавърската й степен е в специалност „Лозаро-градинарство“.