Днес в сатовчанското село Кочан е създадена организация за заразените животни, за които със сигурност е поставена диагнозата шарка, съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов, цитиран от радио ‘‘Фокус’’ - Пирин. “Заразените овце в село Кочан са умъртвени, създадена е организация за извозването и загробването им.

 

В момента се извършва дезинфекция на заразения участък овцете, създадена е организация за извозването и загробването на умъртвените животни в специално изкопана яма за целта”, съобщи още Мименов.

 

Ще припомним, че още вчера министърът на земеделието проф. Димитър Греков съобщи, че са взети всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата от шарка в село Кочан, тъй като в района на Гоце Делчев се отглеждат много овце и кози и има опасност от разпространение на заразата.

 

Вчера 20 овце от стадо с 225 овце и 2 кози в село Кочан показаха признаци на заболяването „шарка по овцете и козите”. Веднага след получаване на сигнала за съмнение на заболяването, екип от ветеринарномедицински специалисти към Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград извърши клинични прегледи и взе кръвни проби от заболелите животни за лабораторни изследвания.

 

След като лабораторните резултати потвърдиха заболяването в стадото овце, животните бяха изолирани и беше обявено, че ща бъдат принудително умъртвени и загробени. Определена е и предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 километра, в която влизат населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград. Има и наблюдавана зона с радиус 10 километра около огнището на заразата. Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зоните.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!