Започва ваксинацията на животни срещу антракс в общините Бобов дол и Дупница, съобщиха от Областната дирекция по храните в Кюстендил. Съгласно държавната профилактична програма за задължителните мерки за профилактика и борба срещу болестите по животните, в съседните за антракс селища извършването на подобна мярка е задължително, поясниха от Агенцията по безопасност на храните. От там допълниха, че превантивните мерки, се предприемат в община Бобов дол и три от селата на община Дупница – Делян, Тополница и Кременик, заради пограничната близост на селищата, с наскоро регистрираното огнище на антракс в Пернишко.

 

Всички извършени ваксинации на едрите и дребни преживни животни се въвеждат в интегрирана информационна система на Българската агенция по храните, съобщиха още от ведомството. Ваксинациите ще се извършват от регистрирани ветеринарни лекари от Кюстендилска област, които имат частна практика. С тях Областната дирекция на БАБХ ще сключи договори, като ветеринарите ще поемат и изследванията на селскостопанските животни за туберкулоза по говедата, за бруцелоза по свинете и за нюкасълска болест по птиците. Срокът за изпълнение на манипулациите, съгласно сключените договори е до края на годината, а изплащането на средствата за първи път ще се извършва по Схемата на държавна помощ за компенсиране разходите на земеделските стопани, нотифицирана от Европейската комисия.

 

Съгласно сключеното между БАБХ и ДФ „Земеделие” споразумение, фондът ще изплаща средства на регистрираните ветеринарни лекари в рамките на индивидуалния годишен профилактичен план и на база сключени договори със земеделските стопани. Цените са определени с тарифата по чл. 46в от Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Средствата ще се изплащат на лекарите след представяне на отчетни документи за извършената работа и копие от първичните ветеринарномедицински документи.

 

Ветеринарите, сключили договори с областната дирекция в Кюстендил, трябва да подадат заявки за плащане до областната служба, като те ще бъдат на два транша. Окончателно, сумите за ваксинациите и изследванията трябва да бъдат изплатени до 20 декември 2013 г.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!