Делбата на ниви ще стане задължителна за наследниците на починал собственик на земеделска земя, предвиждат поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земите ще се фиксира срок от 3 или 5 години след кончината, в който наследниците задължително трябва да са поделили нивите помежду си. В противен случай ще следва глоба, чийто размер тепърва ще се уточнява, поясни пред "Труд" председателят на Комисията по земеделие в парламента проф. Светла Бъчварова.

 

"Крайно време е да се въведе ред в поземлените отношения в България. Трябва да се знае чия собственост са отделните ниви. Ако остане сегашната практика да са разпокъсани между няколко наследници, тази земя нито може да се отдаде под наем, нито да се продаде, защото хората не могат да се разберат кой колко да получи за нея. В крайна сметка остават т.нар. бели петна, които или са пустеещи, или се обработват от някой арендатор", коментира Бъчварова.

 

Както Фермер.БГ вече информира, предвижда се още цялостното регулиране на поземлените отношения у нас да се поеме от нова агенция за земята, която ще заработи най-късно от март догодина. В новото ведомство ще се регистрират всички договори между собственици на ниви и арендатори. Ще се отбелязват стойността на арендата и сроковете за изплащане. Сред задачите на структурата ще бъде опазването на собствениците от недобросъвестни арендатори и вкарването в ред на спорните парцели.

 

"Нямаме нищо против новата агенция, защото и в момента договорите се регистрират в Службата по вписванията и в общинските служби по земеделие. Надяваме се тя да обедини и системата за идентификация на земеделските парцели, по която се дават евросубсидиите за ниви и цялата Интегрирана система за администриране и контрол, която включва и останалите схеми за субсидии, и позволените и непозволените слоеве за субсидиране. Крайно време е цялата тази информация да е достъпна онлайн", коментира Ангел Вукодинов от Асоциацията на зърнопроизводителите.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!