За проблемите в млечния сектор се говори от много години. И не само за цената на млякото, а и за неговото качество. Защото за да продаваш нещо на висока цена, първо трябва да докажеш, че продаваш същото нещо. Така за да продаваш мляко, трябва да докажеш, че това е мляко – не само, че го докарва на цвят, а отговаря и на останалите показатели, смята д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните, и контрол на фуражите“. Експертът публикува няколко важни съвета и разяснения на сайта на БАБХ.
 
 
„Силно ме съмнява да има фермер, който да не е наясно кое мляко е хубаво и кое не е – най-малкото защото го консумира и неговото семейство. Качеството на произвежданото мляко много ясно личи и от изготвената от БАБХ презентация, която вече бе показана на значителен брой фермери. Оправянето на качеството на суровото краве мляко продължи прекалено дълго. И в края на всяка отсрочка отчитаме същото – имаме нужда от нова отсрочка. Това обаче свърши в края на 2015 г. 
 
Не за първи път се сблъскваме с незнание или неинформираност. Ситуацията бе аналогична и във връзка със Заразния нодуларен дерматит – въпреки, че 2 години подготвяхме бранша, при поява на първите огнища се оказа, че има говедовъди, които не бяха чували за тези наши усилия. А на практика за това говорехме на всички срещи на консултативните съвети, бяхме огранизирали две обиколки на страната и специализирани срещи с бранша... Странно бе и друго – докато имаше незнаещи фермери, имаше и такива, които не бяха чули името или за други подробности, но пък знаеха за „гръцката болест“.
 
Въпросът не е „Ще ползваме ли модул Мляко?“. Въпросът е – „Ще произвеждаме ли мляко?“. И това касае правовата държава – всеки има право на недоволство и на протести. Всеки обаче има право и да получава за парите си това, което желае. В този смисъл, всеки един потребител, купувайки си мляко, очаква точно това – да е закупил мляко. Суровината, която не покрива параметрите на сурово краве мляко, не се третира като мляко и не следва да се търгува за хранителни цели. Така всички пазарлъци са излишни. Или ще се доказва, че се произвежда и търгува сурово краве мляко, или няма да се търгува изобщо. И всеки може да направи своя избор свободно, казва той и продължава:
 
Дали да се използва модул „Мляко“? Одитът на Европейската комисия недвусмислено показа, че начинът, по който е организирано пробовземането, е незадоволителен и компрометира доверието в качеството на българското сурово краве мляко. Така се стигна и до идеята за модул „Мляко“ – да гарантира пред Европейската комисия, че вземането на проби е процес, които може да се контролира с цел избягване на фалшификациите.
 
 
А колко струва таблетът? Таблетите, с които работят колегите от ОДБХ са закупени на цени от около 300 лева. Таблетите, с които са извършени обученията досега са също с цени от около 300 лева. Предвид притесненията на пробовземачите, БАБХ промени първоначалното си виждане и към момента могат да се използват и устройства с по-слаби от посочените в предварителното обявление параметри. На последните обучения в периода 18-21.01.2018 г. проби се въвеждаха през мобилни телефони, както и през таблет, който деца във фермата ползват за игри! И това са устройства, чиято цена е далече под 700 лева! Вероятно дори под 200 лева.
 
Защо тогава посочихме тези параметри? Защото условията по фермите са различни. Едно обикновено устройство ще работи във ферма с добро разположение. Има обаче опасност то да не сработи, когато покритието на мобилния оператор не е добро, особено ако се налага да се работи „оф-лайн“. Освен това ако камерата не е с нужните параметри, отпада възможността за ползване предимството на баркода. Липсата пък на GPS устройство няма да може да засече локацията и така няма да може да се въведе пробата. Обръщам внимание, че са посочени минималните препоръчителни параметри. Изборът обаче е свободен!
 
Колко фермери са наясно? От около 7 хиляди ферми, преминали началната оценка, досега са били обучени около 700 пробовземача – т.е. около 10%. Дали достатъчно пробовземачи са подготвени?
 
Началната оценка на млекодобивните стопанства извършихме на 2 етапа с около 300 официални ветеринарни лекари. По същото време те спасяваха страната от Заразен нодуларен дерматит и инфлуенца по птиците. Задачата бе свършена, като разполагахме с 2 лаборатории. Към момента имаме над 2 пъти повече пробовземачи, а лабораториите са 6. Калкулацията показва, че имаме значително увеличение на възможностите. При 7 000 ферми, аз лично очаквам да има поне 2 000-3 000 пробовземача. Още повече, че постоянно има недоверие към официалните ветеринарни лекари, към мандрите, към лабораториите.
 
Така че – действайте! Не губете време в излишни изнервяния, а решете как и кой ще взема пробите за вашата ферма – сам, мандрата или пък лабораторията? Или пък съседът, който вече е изкарал курса? И не е ли време за персонално обучение, подканва заключително Чобанов.
 
Приложението „Проби мляко“ е разработено и заплатено от БАБХ и е безплатно за ползване от страна на пробовземачите. Съгласно предварителния план приложението вече може свободно да се изтегли от Google Play магазин на всяко Aндроид устройство. Модул Мляко стартира официално на 22 януари 2018 г.
 
 
Полезна информация: