По покана на посланика на Корея у нас беше проведена работна среща в посолството на Южна Корея, в която участваха експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), представители от Бългаска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), както и от Българската асоциация на биотърговците. Целта на срещата е била българските институции и биоорганизации да се запознаят с една от най-големите южнокорейски компании, произвеждащи биологични продукти – соя, зеленчуци, мандарини.

 

Амбицията на южнокорейската компания е да прави биологично земеделие и на територията на България, научи Фермер.БГ от участниците в деловата среща. Компанията е наела 1 300 дка земя в землището на село Телиш, Плевенско, където ще отглеждат биологични кокошки. Проблемите, които срещат, са свързани с осигуряването на био протеинов фураж, който им е необходим за изхранването на пилетата. Точно затова са наели земя, на която ще и произвеждат фуража. Освен това в района на град Елена южнокорейската компания има намерение да отглежда гъби – кладница и шийтаки.

 

Представителите на МЗХ, сред които Евгения Митрова, директор на дирекция „Растениевъдство“ и Диана Трифонова, директор на дирекция „Биологично земеделие“, са им разяснили детайлно българското законодателство от отношение на биологичното земеделско производство. Представителите на браншовите биологични организации са дали на колегите си от Корея практически съвети за това какви стъпки трябва да предприемат, за да се занимават с биологично производство в България.

 

В хода на разговорите се е родила идеята за бъдещо сътрудничество между БАБ и Южнокорейското посолство, съобщи за Фермер.БГ Албена Симеонова, член на УС на БАБ. Като първа стъпа в това сътрудничество двете страни са се договорили за организирането на голям българо-корейски форум за биологично производство, който вероятно ще се проведе през февруари 2014 г. од егидата на министрите на земеделието на двете държави. Предстои да бъдат установени партньорски отношения между БАБ и Южнокорейската асоциация на биологичните производители.

 

Обща цел на двете браншови организации ще е реализацията на биопродуктите на пазара. Следващата среща ще се проведе през януари. Българските биопроизводители от всички сектори на селското стопанство са получили покана да посетят Южна Корея, за да се запознаят на място с начина на работа на биоземеделците и биофермерите там. На въпрос на Фермер.БГ не са ли конкуренти южнокорейците за българското биопроизводство, Албена Симеонова коментира: „В никакъв случай не можем да виждаме конкуренция в лицето на хора, които искат да се занимават с биоземеделие.

 

Те не купуват земя, а я наемат. Дошли са в България реално да работят наетата земя. Не само, че не виждаме конкуренция, а напротив – колкото повече биологично производство има у нас, толкова по-добре. Не може да става дума за конкуренция. Всеки, които иска да прави биоземеделие, е добре дошъл“. В разговорите е станало ясно, че в Южна Корея нивото на биологичното земеделие е много високо. От БАБ виждат в корейската компания свои добри бъдещи партньори, които вече са изявили желание за членство на Българска асоциация „Биопродукти“.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!