Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и зам.-министър Явор Гечев участваха в откриването на Втората национална среща на земеделските производители, която започна днес в к.к. Златни пясъци. По думите на министър Греков мярка 112 „Млад фермер” дава възможност на все повече млади хора да се включват и работят в аграрни сектор. Той подчерта, че идеята е била средствата, които сега се дават – 25 000 евро, да бъдат увеличени.

 

„За съжаление, надеждите ни бяха попарени, но като министър ще се боря до последно, защото мисля, че средствата, които се дават на младите фермери, трябва да създадат устойчивост в аграрния сектор, тоест те да гарантират на фермерите добър старт поне до 40-годишна възраст”, подчерта министър Греков. Той допълни, че работата в посока на подпомагането на младите фермери трябва да започне от професионалното образование, защото сега проблем в това отношение има.


ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


„Затова създадохме в МЗХ дирекция „Наука, образование и иновации”, обръщаме се към всички професионални аграрни гимназии и заедно ще работим по подновяването на машинния парк в тях, по промяната на учебните планове и програми като дадем възможност за реална връзка на училищата с бизнеса”, допълни Греков. По думите му има няколко начина за заздравяване на връзката между професионалното образование в аграрния сектор и бизнеса – и в посока на осигуряване на практика за младите кадри в селското стопанство, и в посока на подкрепа от страна на бизнеса за подновяването на машинния парк в училищата.

 

„Ще се обърнем и към науката, към висшите аграрни училища, защото науката в сектора е важна и тя трябва да бъде изпреварваща спрямо производството”, допълни министърът. Зам.-министър Явор Гечев беше категоричен, че младите фермери могат да се занимават устойчиво с бизнес. „Става въпрос за всички сфери, които сме определили като приоритетни за новия програмен период – зеленчукопроизводство, трайни насаждения, животновъдство. Търсим по-траен подход по отношение не на сезонна работа за младите хора, а за създаване на устойчив бизнес в малките населени места.

 

Това, което правим, ще се усетят още през тази година – като подход за постигане на устойчивост, на възможност за реален бизнес в аграрния сектор, който всеки млад фермер да може да осъществява в собственото си населено място, а не малките села да се обезлюдяват. Министерството на земеделието е много тежко като ресор, защото то съчетава в себе си и регионална политика, и младежка политика, и бизнес, и производство, и икономика. Личната ми препоръка е: Нека младите хора да хвърлят едно око на възможностите, които предоставят МЗХ и държавата и уверен съм, че няма да останат разочаровани, ако наистина се занимават с реален земеделски бизнес в България”, заяви зам.-министър Явор Гечев.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!