Явор Гечев е новият служебен министър на земеделието. Това стана ясно след като президентът Румен Радев обяви имената на министрите в новия служебен кабинет, който ще управлява страната в следващите два месеца - до провеждането на предсрочните избори на 2 октомври.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив, а по образование е инженер-агроном. През 2001 г. завършва Аграрен университет Пловдив. Магистър е по “Растителна защита”. Има няколко специализации – професионални квалификации по “Управленски умения”, “Политически мениджмънт”, “Публични политики” и “Политически мениджмънт” в Нов български университет, Българско училище за политика и Съвета на Европа /Страсбург/.

Първите години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд „Земеделие“, започва като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив.

От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.

Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

В периода, в който заемаше поста служебен министър, Гечев отговаряше за ресорите биопроизводство, плодове и зеленчуци. Той работеше много усърдно и по Стратегическия план на България за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в периода 2023-2027 г.