По официални данни поголовието от свине в Китай през февруари е намаляло с 16,6% в годишно изражение. Тези данни бяха подадени от Министерство на селското стопанство на Китай (MARA), пише Reuters.

Още случаи на АЧС в Китай и Латвия

Числеността на свинете-майки е намаляло с 19,1% през посочения месец, сравнено със същия месец година по-рано. Данните се базират на сведения от 400 окръга от цялата страна.

В сравнение с януари общото поголовие е намаляло с 5,4%, а това на свинете-майки – с 5%.

По данни на Световната организация за здраве на животните от август 2018 г. азиатската страна е съобщила за 117 огнища на АЧС в 28 провинции и региони. В Азия вирусът вилнее още в Монголия и Виетнам.

Китай увеличава закупуването на свинско месо от САЩ

През миналите почивни дни стана ясно, че африканската чума по свинете оказва доста сериозно влияние върху пазара на свинско месо в Китай. Информационна агенция Bloomberg информира, че страната е осъществила най-голямата сделка за американско свинско месо от две години насам – 23 800 метрични тона. По данни на агенцията това е най-голямата продажба от април 2017 г. Оттам добавят, че страната е започнала да изкупува свинското месо във вътрешността на страната, за да увеличи собствените си запаси.

Предполага се, че вирусът АЧС е открит в 30-50% от китайските свинеферми. Доколкото страната е лидер по пологовие от свине в световен план, то това означава, че от АЧС е болна всяка пета свиня в света.