На провелото се вчера съвместно заседание на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Парламентарните комисии по земеделие и Европейски въпроси, никой в залата не предизвика дебат за това какво се случва с мярка 141 - „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. По която въпреки че беше обявен прием, такъв все още не е започнал.

Единствено Фермер.БГ попита зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев какво да очакват дребните земеделски производители, които искат да кандидатстват и имат вече готови проекти по мярка 141. „Ако някой от народните представители беше отправил въпрос по време на заседанието и по нея щеше да стане дебат, посочи Гечев. Смятам, че нашите бенефициенти трябва да знаят съвсем точно каква е реалната обстановка. На този етап имаме средства за около 600 проекта. И тук идва въпросът за преценката – дали си заслужава да се отваря мярката за 600 проекта или не“.

Гечев каза, че в момента МЗХ се опитва да изкараме още резерви, които да прибави към мярка 141. „И когато станат за над 1 000 проекта, ние с удоволствие ще ги пуснем, за да могат наистина най-малките земеделски производители да се възползват от тях“, отговори на въпрос на Фермер.БГ Явор Гечев.

Заместник министърът обяви, че в момента сумата в наличност по мярка 141 не надвишава 3 млн. лв., което по негови изчисления означава възможност за финансиране на 666 проекта. „Проектната готовност е доста по-голяма – за тази година имаме информация за около 1 500 проекта. Затова се опитваме да намерим още средства и когато имаме ясен отговор, ще обявим пред вас, медиите, за да знаят хората да се надяват или не на тези средства“, обясни Гечев.

Гледайте повече във Фермер.БГ TV:

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!