Всички овцевъди ще бъдат обезщетени за евтаназираните животни. За овцете под селекционен контрол средната цена е около 240 лв. Тя варира в зависимост от животното. За останалите, които не са под селекционен контрол, средната цена ще е около 150 лв. това каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред Нова тв по повод налагането на умъртвяване на животни заради появилите се огнища на чума по дребния преживен добитък. 
 
 
„Лично съм се ангажирал да защитя максимално фермерите да получат добра и адекватна цена. Освен това трябва да е ясно, че тези животновъди, ако са кандидатствали по обвързано производство, ще получат като форс мажор за 2018 г. субсидията за обвързано производство, която съвсем не е малка. А ще получат и de minimis-а“, посочи Порожанов. 
Той подчерта, че са положени усилия само седем общини от областите Бургас и Ямбол да попадат в списъка с ограничение на реализация на продукцията. 
 
„Затова те пък ще получат обезщетение от 32 лв. за животно за периода на ограничение. Направихме изчисления – по 1.19 лв. – като някаква средна цена. Тези изплащания ще стартират по най-бързия начин“, добави министърът.  
Той посочи, че няма как да се избегне евтаназирането на животни, които попадат в 3-километровата зона. 
 
 
„Такива са ветеринарните изисквания. Те са стандартни за Европейския съюз. Имаме потвърждение, включително от френска лаборатория на всички положителни проби. Освен това в понеделник идва едноседмична мисия на Европейската комисия, именно защото те също са притеснени от тази болест. Ще видят ние какво правим“, добави министър Порожанов.