Трима ветеринарни лекари влязоха безпрепятствено около 15:30 часа днес във фермата на Ани Петрова и Тодор Димитров в Болярово, за да вземат проби от 11 умрели овце. Преди тях полицейски екип посети мястото и получи уверения от стопаните, че ще окажат съдействие на докторите.
 
 
„Направихме аутопсия на мъртви животни. На пръв поглед има признаци за преяждане, има зърно в сирищника и в търбуха. При живите овце няма симптоми за болни. Здрави са животните", заяви д-р Величко Петков, официален ветеринарен лекар на Община Тунджа, който беше част от екипа, посетил фермата.
 
Окончателното заключение за причините за смъртта на 11-те животни ще бъда готово до дни. Д-р Петков уточни, че заключение за инфекциозно заболяване може да се направи единствено след кръвни проби. Днес стопаните са отказали такива да бъдат направени и са поискали така наречените арбитражни проби. Д-р Петков очаква, че това може да стане през следващите 5-6 дни, тъй като такова е желанието на стопаните.
 
Фермата на Ани и Тодор беше обявена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на 18 юли тази година като огнище на чума по дребните преживни животни, но досега стопаните и група доброволци отказваха да допуснат ветеринарните власти за вземане на повторни кръвни проби от животните.
 
Почти два месеца по-късно – на 14 септември, по неизвестни засега причини във фермата умира една овца. След това още две. После мъртвите стават осем, а до средата на деня днес броят им достигна 11. Според Ани Петрова причината за смъртта им е преяждане. Зоната за хранене в кошарата не била добре затворена и лакомите животни прекалили с погълнатото зърно, а смъртта настъпила вследствие на  ферментацията на прекомерното количество храна.
 
Преди ветеринарите да бъдат допуснати във фермата, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев поиска съдействие от главния прокурор Сотир Цацаров, а зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов замина за Ямбол, за да участва в извънредно заседание на областната епизоотична комисия.
 
Следобед ветеринарите описаха ушните марки на умрелите животни в стопанството и направиха аутопсия на животното, което умряло последно тази сутрин.
 
 
„Сега разсъждаваме дали да дадем нови кръвни проби от живите животни. Още не сме се уточнили“, каза Ани Петрова пред Радио 999 бг, което излъчваше на живо влизането на ветеринарите в стопанството. В края на днешната инспекция тя заяви, че ще обсъди със съпруга си в следващите дни дали да разрешат нови кръвни проби.
 
„Ще го обмислим, ще го решим. Тази агония продължава вече три месеца. Аз също искат тя даприключи", обясни жената.
 
Специалистите дадоха съвети на стопаните и как да уредят правилното загробване на животните. От събота досега те труповете им са на територията на стопанството, тъй като няма документи, въз основа на които да бъдат депонирани на мястото, определено от кмета на общината. Резултатите от взетите днес проби ще бъдат готови след няколко дни.
 
Целта е да се установи истинската причина за смъртта на 11-те овце. Ани Петрова подчерта, че нито една от овцете, които са дали съмнителни проби за чума по дребните преживни животни, не е умряла досега, въпреки че инкубационният период на опасната зараза е по-къс от изминалите два месеца.