Днес по инициатива на АЗПБ в МЗХ беше проведена среща, в която участваха представители на птицевъдния и свиневъдния бранш у нас. Поводът е бил безпокойството на тези два бранша от това, че нямат представителство в Тематичната работна група за разработване на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Това съобщи специално за Фермер.БГ новоизбраният преседател на АЗПБ Венцислав Върбанов.

 

Животновъдите настояват да бъдат включени в мерките за подпомагане в новия програмен период 2014-2020.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО:

Венцислав Върбанов - АЗПБ

 

„Написахме писмо до министър Греков, на което той реагира веднага и бяхме поканени на среща в МЗХ днес. Изключително доволни сме, защото от страна на МЗХ беше подходено с голямо разбиране. „Сверихме си часовниците“ с министъра на земеделието и се оказа, че имаме еднакво виждане по отношение на политиката в земеделския сектор“, каза веднага след края на срещата в интервю за Фермер.БГ Венцислав Върбанов. В днешното среща в МЗХ са участвали представител на Асоциацията на свиневъдите, на Съюза на птицевъдите и на Асоциацията на месопреработвателите.

 

Ето как Върбанов обобщи резултатите от срещата: „Беше поет ангажимент с промяна на заповедта или с нова заповед да бъдат включени в Тематичната група и представители на свиневъдния и птицевъдния бранш. Обсъдихме и възможността двата бранша да бъдат включени в Програмата и подпомогнати в следващия програмен период като на този етап да остане подкрепата от МЗХ под формата на национални доплащания“.

 

Ще припомним, че през миналата година за първи птицевъдите и свиневъдите получиха финансова подкрепа, защото изпълниха високите изисквания на ЕС за хуманно отношение към животните. „Министър Греков се ангажира да се обсъдят с ръководството на ДФЗ възможностите при разпределянето на средствата от бюджета да бъдат подкрепени и тези два бранша. Знаем, че има 263 млн. лв., от които 100 млн. лв. са ангажирани за тютюнопроизводителите. Очакваме при разпределението на останалите средства да бъдат финансово подкрепени птицевъди и свиневъди“, допълни Върбанов.

 

През миналата година имаше 50 млн. лв., от които общо 44 млн. лв. (по 22 млн.лв. за всяко въдство) бяха дадени именно на свиневъдите и птицевъдите. „Финансирането веднага даде много добър резултат, отрази се благоприятно на двата бранша. С около 5% се увеличи поголовието в свиневъдството, например. Затова смятам, че ако, както говорихме, има финансиране за тях и получат парите през месец март, ще има благоприятно отражение не само за тях, а и за зърнения пазар. Една част, дори по-голямата част, от тези пари птицевъди и свиневъди ще дадат за закупуване на фураж“, допълни Венцислав Върбанов.

 

Пред Фермер.БГ той уточни, на срещата е бил поставен и въпросът за високите такси, събирани от БАБХ за експорт на селскостопанска продукция. По думите на Върбанов, министър Греков е поел ангажимент да бъдат преразгледани наредбите, тъй като високите такси вместо да стимулират износа на селскостопанска продукция, реално го възпрепятстват. Сега между 400 и 1 000 лв. излиза на производителите сертификата за произход при износ.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!