В Шенген, Китай вчера бе даден старта на китайско-европейски пилотен проект за глобално корпоративно седалище в Тракия и икономическа зона /ТИЗ/. Подпис под договора за съвместно изграждане и управление положиха инж. Пламен Панчев, създател на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на „Сиент холдинг“ АД и Чен Зондзиан, председател на Борда на директорите на китайската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd. 
 
По време на форума двете компании подписаха договор и с немска асоциация на бизнеса с повече от 100 фирми членове. Проектът ще обхваща терен с около 2,6 млн. кв. м и застроена площ от около 5 млн. кв. м. Глобалното селище ще е европейската централа на китайската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd, което ще даде възможност на производители от цял свят (Европа, Близкия изток и Африка, Русия и страните от ОНД) да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове в ТИЗ.
 
Пилотната зона представлява иновативна публична платформа за бизнес, електронна търговия, логистика и финанси, осигуряваща директна връзка между потребителя и производителя. За огромния интерес към нея от китайска страна говори фактът, че повече от час след форума медиите не спряха да интервюират инициаторите на проекта.  
 
Проектът има пълна подкрепа, както от българска, така и от китайска страна, стана ясно на проведената преди инвестиционния форум среща на Туджаров и заместник-кмета на Шенджен Чен Бяо, който преди година беше на посещение в Пловдив. В срещата участваха също Здравко Димитров и Ангел Ангелов. По време на срещата бяха обсъдени възможности за разширяване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай и в частност Шенджен, който е побратимен с Пловдив. В Шенджен е основана първата специална икономическа зона в Китай. 
 
В рамките на посещението си в Шенджен, главният секретар на Министерството на икономиката Туджаров се срещна и с президента на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в гр. Шенджен Йе Дзиандъ. С него бяха обсъдени възможностите за запознаване на повече китайски компании с отличните условия за бизнес и инвестиции, които страната ни предлага. Български компании от своя страна могат да участват в предстоящ през септември семинар за икономическо сътрудничество между Китай (Шенджен) и страните от Централна и Източна Европа. „България е важна страна в региона на Централна и Източна Европа, която има потенциала да играе ролята на врата за китайските фирми в Европа“, посочи Йе.