За втори път започва преброяване на частните стопанства в област Русе от типа „заден двор“, където се отглеждат прасета. Това съобщи д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, цитиран от БТА.
 
Такава инвентаризация бе направена за първи път в периода август–октомври миналата година като мярка срещу разпространението на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Проверката тогава установи, че са регистрирани едва 20 от общо 700 стопанства, в чиито задни дворове се отглеждат прасета.
 
Ще се търси съдействие от страна на общините и кметствата по места. Стопаните трябва да спазват законовите изисквания, да регистрират своите обекти, да не извършват развъдна дейност в тях и да имат сключен договор  ветеринар, който да следи състоянието на животните, обясни д-р Дяков.
 
Той съобщи за четири сигнала, получени за открити мъртви прасета – две в река Дунав и две по пътя за град Мартен. Пробите са дали отрицателен резултат.
 
Граничният пункт „Дунав мост“ продължава да е под засилен ветеринарен контрол. През изминалата седмица служителите са конфискували 20 кг продукти от свинско месо за лична употреба.
 
Най-близкото огнище на АЧС до Русе е на 30 км в румънска територия. В съседния окръг Гюргево са констатирани 27 огнища в малки стопанства. По последни данни общият им брой в северната ни съседка е над 1500.