Областният управител на Бургаска област Павел Маринов очерта набор от ефективни мерки за защита в бъдеще от пренос на опасни заразни болести при животните, съобщават от пресцентъра на Областна управа- Бургас. На първо място следва да се реализира проекта за възстановяване на загражденията по границата с Турция на територията не само на област Бургас, но и в Хасковска и Ямболска области, като по този начин се препятства механично пренасяне на заразни болести по добитъка.

 

Необходимо е също да се увеличи броят на здравните инспектори по места, както и средствата за по-засилен контрол и превенция. Предлага се и поставяне на „електропастири”. Наред с тези изискващи специални инвестиции дейности следва да се засили непосредствения контрол от страна на изпълнителната власт и да се повишат санкциите за лицата, които нерегламентирано търгуват с животни. Областният управител на Бургаска област предлага да се насърчи стратегически развитието на животновъдството във всички общини граничещи с Турция.

 

През новия програмен период 2014-2020, той настоява за мерки, допустими по Програмата за развитие на селските райони и оперативна програма конкурентоспособност за развитие на пограничните региони на ЕС, с предложение за оптимално увеличаване на размера на средствата за действия, необходими за подпомагане в организационен аспект на гранични региони от ЕС, в частност на общините по границата с Турция.

 

Предстои още разработка на инвестиционна програма за развитие на тези общини, чрез която да се създаде възможност на земеделските стопани, които инвестират в земеделски стопанства разположени на територията на въпросните общини, да получат допълнителна 20% капиталова субсидия. Кредитът, който получават чрез ДФЗ да бъде безлихвен за целия срок на усвояване и издължаването му, настоява Маринов.

 

Очаква се да се предвидят и стимули за създаване на стопанства от млади фермери по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. като се предвиди в съответна Наредба възможност за предоговаряне на проекти за млади фермери, които ще живеят и развиват животновъден бизнес на територията на областите Бургас, Ямбол и Хасково и по-конкретно именно в пограничните с Република Турция общини.

 

В пакета от мерки се предвижда и специална държавна субсидия за отглеждане на животни в рисковите райони - специално за възраждане на животновъдството на територията на общините от Странджа и Сакар чрез закупуване на животни, за изграждане на кошари за отглеждането им, субсидия за работа в рисков район.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!