Тази година няма констатирана циркулация на вируса син език в България. Това съобщи на среща с фермери и ветеринарни лекари във Велико Търново Цвятко Александров, началник отдел Здравеопазване на животните в БАБХ. „Взимат се проби на полеви условия, търси се наличие на вируса, но на този етап няма син език на територията на страната“, заяви  Александров.
 
В Румъния не беше направена ваксинация и в момента има огнища на болестта, огнища има и в Унгария. В Гърция приложиха ваксинация, но само по избор на фермерите - там не беше откроен проблем, но това беше на база изградения имунитет от ваксините през предишните години, уточни екпертът. 
 

В момента има над 80-100 огнища на син език във Франция. В централната част на страната беше регистриран субтип 8, който беше активен в цяла Западна Европа през 2006-2009г. В страната са наложени рестрикции за движението на животни, информира още Цвятко Александров.

От БАБХ са категорични, че страната ни трябва да е изключително предпазлива при транзитно преминаване на животнии от Франция през територията на България: Наскоро имаше животни тръгнали от Франция за Турция (през Словения и България). Много трябва да се внимава да не ни докарат болестта тук, защото нашите животни няма да са защитени (бел.ред - българските животни са ваксинирани с ваксина срещу син език серотип 4, а не серотип 8). 

Когато една държава ваксинира животните, тя го прави с възможно най-ефективната ваксина, добави още Александров, като допълни, че риск има навсякъде, най-важното е био сигурността и ранното откриване. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!