През Втората Световна война германците разпръскват над Великобритания заразени картофени растения, които имат смъртносен ефект при консумация от хора и животни. Недоволен от заплащането и работата чиновник в голяма хранителна верига в САЩ, облива хиляди килограми месо с никотиноидов пестицид. Религиозен фанатик в американския щат Орегон, напръсква хиляди салати в земеделски склад, със спрейове с бактериална зараза, от което 300 души са заразени. Над 350 души умират в Германия през 2011-а година от неизяснена до момента бактериална зараза с E.Coli, принесена според властите чрез пръскани краставици и домати от Испания. Появиха се даже и твърдения, че атаката срещу Германия е била предупреждение и е целяла да изнуди немския канцлер Ангела Меркел по външно политически въпроси.

 

Това са все реални инциденти от миналото, които са причината да започнат първите семинари за опасността от агро-тероризъм, финансирани от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, на които лектори събират фермери и експерти от агро сектора и изнасят превантивни лекции.

 

агротероризъм

 

Според лекторите, опасността от агро тероризъм е силна и никой не може да се чувства защитен, особенно след събитията след 11-и Септември. През последните месеци заплахите за доставките на храни се предприемат по-сериозно от всякога , като особенно внимание трябва да има както от служителите на правоприлагащите органи и обществените здравни власти, но така и от фермерите в зърнопроизводството, зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството.

 

Безопасността на храните и продоволствената сигурност са в основата на една обща тема , заявява консултантът Катлин Конъл . "За съжаление, нашето общество никога няма да се върне преди 11.09 , " каза Конъл . "Ние трябва да бъдем загрижени за тези въпроси. "

 

Чужди агенти, местни фанатични групи и озлобени служители са всички потенциални заплахи в агротероризма. Възможни оръжия включват болестта шап, салмонела , ботулинов токсин, мутирали бактериални зарази като Ешерихия коли и дори рицин .

 

Службите за сигурност на САЩ са намерили селскостопански документи на английски език в някои пещери на Ал - Кайда в Афганистан , заявява един от водещите на семинарите за опасността от агротероризъм - Дейвид Голденбърг, който е програмен директор на мозъчен тръст в безопасността на храните в Университета на Калифорния, Дейвис.

 

Терористите биха могли да се насочат към местните млечни резервоари на мандри, които работят денонощно. Малко количество ботулинов разтвор в 8000 - литров резервоар за мляко може да зарази, разболее тежко и убие стотици хиляди хора . Също така терористите могат да се опитат да пуснат  някакъв токсин или патоген директно в локалните системи за напояване - както във водопреносната мрежа, така и в системите за напояване на растения и животни .  Това от друга страна може да предизвика масова паника, което би имало пагубни последствия и за икономиката в засегнатия регион .

 

"Правителството смята, че това е заплаха и че хранителната система е уязвима , " заявява още Голденбърг . " Просто защото това не е направено , не означава, че не може да се направи. "

 

Според Голденбърг правителствата трябва да гарантират осведоменост и подготвеност на фермерите и обществата. Това означава, че един план за действие , в който производителите знаят към кого да се обърнат и правителствените агенции имат координирана стратегия за реагиране, начините на действие ще бъдат ясно разписани и ще се знае как да се действа в кризисни ситуации.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!