Производителите на краве мляко, които искат да продадат индивидуалната си квота, ще могат да подават документи от 5 септември. Приемът ще продължи до достигане на вече заявените за купуване квоти, но не по-късно от 10 октомври 2013 г., съобщават от пресцентъра на ДФЗ.

 

Срокът за заявяване на квота за купуване приключи на 25 август. Производителите заявиха 4 180 108 кг квота за доставка и 180 500 кг квота за директни продажби. Първият вид квота дава право за доставка на мляко от производител на изкупвач. Вторият вид – за директна продажба или предаване на мляко и други млечни продукти от производител на потребител.

 

Фиксираната цена за доставка и за директна продажба на килограм мляко през настоящата година остана 0,01 лева. Квотната борса започна на 1 август. Тя се прилага в България за пета поредна година и ще продължи до 1 април 2015 г. Чрез нея млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара, могат да купят допълнително количество квота, а тези, които не могат да я реализират – да се освободят от нея. Главната цел на борсата е да регулира производството на мляко и млечни продукти в Европейския съюз.

 

Документи се подават в ДФЗ по адресна регистрация на физическите лица или адрес на търговска регистрация на юридическите лица.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!