До края на тази седмица ще бъдат унищожени 139 хиляди кокошки-носачки и 60 тона яйца във фермата в Генерал Тошево, в която беше установено огнище на птичи грип.
 
 
Това съобщи на заседанието на областната епизоотична комисия директорът на БАБХ – Добрич д-р Анелия Андонова, цитирана от dobrudjabg.com. Едното хале от фермата вече е опразнено, животните са унищожени, до края на деня ще бъдат умъртвени птиците и от другото хале. Ще бъдат унищожени и 60 тона яйца, съобщи още д-р Андонова. Засегнатата от заразата ферма е на АГРИ.СС.
 
Първото съмнение е регистрирано на 26 февруари, като веднага са взети проби и са изпратени в София. Положителният резултат е получен на 28 февруари късно следобед. Първите мерки са предприети още на 1 март, разказа директорът на БАБХ-Добрич.
Тя подчерта, че става въпрос за тип вирус от слабо патогенните H5N8. Същият вирус е бил установен и във фермата за пекински патици в Стефаново, припомни д-р Андонова.
 
Тя поясни, че още на 28 февруари е спряна доставката на яйца към търговската мрежа от въпросната ферма. В момента се проверяват партидите в търговските обекти и ако бъде установено наличие, яйцата трябва да бъдат унищожавани на място в самите обекти. 
 
 
Няма данни някой да се е заразил с яйца. Този грип протича с леко респираторно заболяване и то при хора, които са имали досег с птиците, а не с яйцата.  Общо 35 човека са имали контакт със заразените птици. 4 души от ОДБХ-Добрич, както и персоналът на фирма АГРИ.СС, обясни д-р Андонова.