Стремежът на държавите-членки на ЕС да обърнат поглед към иновациите в земеделието, свързани с опазването на земята като източник за живот, използването на нови технологии за производство и нови подходи към земеделието вдъхновиха фирма „Амитица“ ООД да организира среща между български и македонски земеделци. Така заедно с Бизнес център Сандански и Бизнес център Струмица, Македония  решават да направят семинар, който се проведе в град Струмица, Република Македония. 
 
„Идеята да се направи на територията на Македония, тъй като македонското правителство е проявило голям интерес към това, което правим и те искат да обучим техните фермери. Нашите намерения са изключително чисти. Да можем да направим щастливи хората като фермери и цялата идея и философия, която имаме да опазваме природата, да създаваме здравата храна и успешни фермерите“, разказа за Фермер.БГ Здравка Смиленова, собственик и управител на „Амитица“ ООД. 
 
По време на семинара бяха представени възможностите, които органичните продукти, предлагани от „Амитица“ ООД на българския пазар, дават на фермерите. Така на срещата бяха споделени проблеми, на които обаче има и решения. 
 
„Опитахме се да дадем въпреки всичко една цялост на това кака да бъдат защитени растенията и като знаем всички,че основна грижа е почвата, грижата за почвата. Оттам идва всичко, така че ние представихме основните продукти и се мотивирахме защо и как да се погрижат за почвата и да бъде тя успешна. Правейки, бих казала, доста лесни неща чрез третирането на семената и грижата за почвата, ние по този начин създаваме здравото и силно растение. След което намаляваме грижите по време на вегетация, но въпреки всичко предоставихме продукти и хранения, възможно най-схематично. 
 
 
С нашите продукти като боверия базиана, който е като търговски продукт Натуралис, Екопроп, който е микс от микоризи, от различни бактерии и гъби, които правят почвата жива. Вкарвайки ги с много малко количество както се използва мая за хляб, много малко количество и харчим много малко пари, слагайки ги чрез третиране на семената или чрез разсадите, ние ги вкарваме в почвата, връщаме ги в тяхната естествена среда. Те започват да се намножават и всъщност нашата защита и нашите пари стават инвестирани. 
Ние съживяваме почвата, правим силни корените, силни растенията. Защитаваме нашите културни растения от болестите и неприятелите чрез тези естествени гъби и бактерии, които са убити от химията. И това е – толкова просто и лесно“, обясни Смиленова. 
 
Освен с Натуралис и Екопроп, фермерите от двете държави имаха възможност да се запознаят с производителите на още няколко продукта, достъпът до които им е осигурен от „Амитица“ ООД. 
 
Представители на френската компания Action-Pin разказаха за своите органични адюванти и фунгициди, направени от екстракт на боров терпен, на гостите на семинара. 
 
 
„В България предлагаме фунгицид, който е на основата на сяра. Той контролира брашнестата мана при лозята, овощните култури, зеленчуците и други популярни култури в страната. Предлагаме и един адювант, наречен Хелиосол – той е поливалентен. Така че може да се използва с всички одобрени хербициди, фунгициди, инсектициди в земеделието и то върху всякакви видове култури“, каза Лионел Легро, представител на Action-Pin.
 
Така се намалява дозата на химикалите, а в същото време се увеличава ефикасността на продукта. 
 
 
„Започнахме да работим с „Амитица“ преди една година. Те са нашият партньор в България, защото са чувствителни към органичното земеделие. Имат близък контакт с производителите и търговците. Нашият фокус на българския пазара е основно върху лозята, но също така има и голям потенциал в зърнените култури за използването на Хелиосол и Хелиосуфар. Защото дори производителят да не работи в биологично направление, те се разрастват и искат да изнасят продукцията си, а сертифицираните продукти стават все по-голяма необходимост на пазара и ако започнем сега, ще хванем вълната на пазара“, добави Легро. 
 
Филип Монвоаза, от компанията GAIAGO разказа, че фирмата му работи с „Амитица“ от две години. 
„Ние сме специализирани в производството на биологични торове и биостимуланти. Ние създаваме азотобактерия. Тя може да събира азот от въздуха и да го подава на растението. Това не е ГМО и ли някаква особено непозната технология. Ние правим концентрат и фермерите го разпръскват на полето. Когато бактерията попадне в почвата, събира азот и всъщност се превръща в допълнителен, нов източник на азот за растението. Целта е да се използват по-малко химикали“, каза специалистът. 
 
 
Той обърна внимание на това, че цената на петрола навсякъде в Европа се покачва, а това вдига цените и на химическите продукти за растенията. 
„За в бъдеще трябва да започнем да използваме по-малко химия, да оптимизираме употребата й и да мислим за нови начини на торене. А бактериите са новият начин на биологично торене“, добави той. 
Така на практика растенията ще са по-здрави, ще дават повече добив и в крайна сметка храната ще е по-качествена, добави специалистът. 
 
Бактерията, която в България се предлага с продукта Free N 100, се смесва с вода и се прилага във влажна почва при първата фаза на развитие на растението. Тогава корените още са малки. Бактерията се придвижва бавно към корените, където има захари, с които бактерията се храни. По този начин кореновата система се развива и растението става по-здраво и с по-добри хранителни качества. 
 
„Мисля, че българските фермери са отворени за новите технологии. Не знаехме нищо за вашето селско стопанство, но след като срещнахме „Амитица“, открихме, че имаме еднакви идеи за бъдещето на земеделието, опазването на околната среда, важността на това с какво подхранваш и сме с едно мнение за това, че трябва да има добър добив, добро качество на продуктите, повече печалба за фермерите. Накратко – мислим еднакво за бъдещето“, подчерта Монвоаза. 
 
Един от гостите на семинара беше Николай Серафимов, зърнопроизводител от района на Павликени. Той разказа за Фермер.БГ, че се занимава със земеделие от 1993 г. Обработва около 3000 дка със слънчоглед, царевица, пшеница, грах. 
 
„Меко казано, възхитен съм. Бил съм на всякакви семинари. Просто такъв семинар, в който се предлагат, да не кажа на 90%, но дори и повече, продукти, които са на растителна, на органична основа, без почти никаква химия, и които по ефикасност дори някои превишават и тези, които са на химическа основа. Просто съм възхитен. Моята препоръка е да е в по-голям формат. Да се направи тези неща да станат достъпни на повече фермери. 
 
 
Всеки един фермер започва сеитбата с някакви семена. Има много хубави продукти за третиране на семената. Тези продукти, след като се третират семената – било то на пшеница, на слънчоглед, на царевица. Те ги предпазват от почвени патогени. 
Още със самото обеззаразяване на пшеницата, на семена, спомагат за повишаване на глутена. А количеството на глутена и качеството определят продажната цена на пшеницата. 
 
Много иновативни продукти, нови, които за мен трябва да станат като добри земеделски практики на всеки един земеделец, без значение дали направлението е екоземеделие. Не, просто. И ефектът ще бъде много добър, дори във финансово отношение“, посочи земеделският производител. 
Дали българските земеделци вече започват да узряват за това, че опазването на природата е важно и работата им е един от важните фактори за това. 
 
„Мисля, че процесът ще е продължителен във времето, но е започнало. И тези семинари допринасят много“, коментира Серафимов. 
Друг земеделски производител – Иван Коев, който обработва 15 000 дка край Стражица, основно със зърнени и маслодайни култури, а от 6 години произвеждат и биологични ягоди, сподели опита си с продуктите на „Амитица“ ООД. 
Той съвсем скоро се е дипломирал като агроном.
 
 
„Там доста обстойно ни обясняваха за ползите от препаратите за растителна защита, от ползите на минералните торове. И аз живеех с усещането, че без минерални торове и пестициди. Имаше една реклама – без пестициди, няма краставици. И живеех с такова убеждение. А, когато взехме решението да създадем ягодовото поле, бях на сто процента сигурен, че това нещо вещае провал. Тъй като по регламентите на ЕС, никакви такива препарати и торове не могат да се използват в биологичното земеделие. Да, обаче, като започнахме, трябваше да използваме нещо и съвсем случайно попаднахме на фирма „Амитица“, която ни предложи разнообразна гама от решения за всякакъв вид проблеми, които евентуално могат да възникнат. 
 
Започнахме да търсим решения, ако възникне някакъв проблем, как ще го решаваме. И използвайки продуктите на фирма „Амитица“, в рамките на 4 години от насаждението, нямахме някакви икономически важни проблеми, които са възникнали. Което ни накара и тази година подновихме полето. 
 
Мисля, че бъдещето на сектор земеделие в България, е свързан с биологичните продукти. 
Нещата могат да се случат по по-различен, по-алтернативен начин, който е първо по-евтин, второ по-щадящ природата и най-важното – по-здравословен за всички хора, животни и растения и за цялата природа като цяло“, каза Коев. 
 
 
„Идеята ни е здрава храна, защитена природа, за което отвсякъде се говори, но наистина се реализира и не на последно място – успешни и щастливи фермери. И фермерът да има висококачествена продукция, за да не му се извиват ръцете, а да може той да диктува пазара и цените“, обобщи от своя страна Здравка Смиленова. 
 
Повече за продуктите на фирма АМИТИЦА ООД, научете на сайта amiti.org, на имейл [email protected]