Европейският съюз ще извади от употреба във ветеринарната медицина една от трите групи антибиотици, определени в общата класификация на Световната здравна организация (СЗО).
 
 
Трите групи са: достъпни антибиотици, антибиотици под наблюдение и резервни антибиотици. Именно третата група на резервните антибиотици ще отпадне от употреба в животновъдството, като по този начин ще бъде запазена за използване само при хората. 
Това предвижда Законът за единната европейска ветеринарна медицина, който беше приет миналата седмица от Комитета по здравеопазването на Европейския парламент, съобщи topagrar.com.
 
Според определението на СЗО, тази група включва антибиотици като colistin, аztreonam, fosfomycin (i.v.), linezolid, tigecycline, daptomycin и някои цефалоспорини (четвърта и пета генерация). Предписанията са, че тяхното приложение трябва да се обмисля като последен вариант и да става само при най-тежки състояния, както и след неуспех от предходно лечение - например животозастрашаващи инфекции в резултат на мултирезистентни бактерии.
 
 
По данни на СЗО, всяка година в ЕС умират повече от 25 000 човека, тъй като антибиотиците са изгубили своя ефект по време на лечението. Важна част от проблема е безкритичното използване на антибиотици от ветеринарните лекари в животновъдството. Точно там се появяват устойчивите на антибиотици микроби,  които са опасни и за хората.
 
„Радвам се, че след дълги преговори най-накрая е постигната договореност. Това е много актуално. Защото нали не искаме да рискуваме антибиотиците напълно да загубят своята ефективност“, коментира д-р Питър Лис, член на Комитета. 
Използването на антибиотици в европейското животновъдство ще бъде под строга регулация и контрол, като няма да се допуска с него да се компенсира лошата хигиена при отглеждането на животните.
 
Освен това, в новия Закон за ветеринарните лекарствени средства в ЕС се казва, че вносът на месо от трети страни в бъдеще също ще трябва да отговаря на строгите правила на ЕС. Месото от животни, които са получавали антибиотици за стимулиране на растежа, няма да бъде достъпно на европейските пазари. 
 
Очакванията са, че във връзка с новите решения на Европейския парламент фармацевтичните компании ще получат стимул да разработят нови видове антибиотици, предназначени специално за животни.