Животновъдният сектор ще получи помощ по de minimis. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в Костинброд, където участва в семинар посветен на директните плащания. Пред над 150 земеделски стопани от областта той допълни, че точните суми, които ще бъдат отпуснати на животновъдите ще бъдат обсъдени на предстоящия другата седмица Консултативен съвет по животновъдство, свикан по инициатива на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.
[news]
Министерството на земеделието е изпратило и искане до Европейската комисия максималният праг на помощта, която е възможно да бъде отпусната на един бенефициент да бъде увеличен. Това е мотивирано с отпадането на млечните квоти на ниво Европейски съюз, както и с руското ембарго, които фактори доведоха до намаляване на цените на млякото в целия Европейски съюз. 
 
Заместник-министър Димитров коментира и предприетите мерки от страна на правителството, чрез които да бъде защитено родното производство на мляко. Предвижда се например в детските градини и училищата да се доставя само мляко, което е произведено в региона в който се намира заведението или негов съседен. Предвидени са и промени в Закона за храните, които променят дефинициите за пресни суровини за производството. Заместник-министър Димитров допълни, че заедно с Агенция „Митници” и НАП са предприети мерки за предотвратяване на контрабандния внос на хранителни продукти в страната, което дава резултати, които са видни и чрез по-високите приходи в бюджета. 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!