При новия прием на проекти по подмярка 4.1 цената на земеделската техника, за която производителите кандидатстват за евросубсидия, ще бъде изчислявана и на база конски сили. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов пред iconomist.bg.
 
„Заедно с министерство на земеделието въвеждаме цена на конска сила на трактор, на комбайн, на силажокомбайн и т.н. За изчисляване на цената на конска сила направихме анализ на цени по много сложна методика. Накратко, занапред ще правим „двойна оценка“ на техниката. Първата цена е на конска сила на трактори или на комбайн. С тази цена на конска сила ние ще покрием средния клас техника“, обясни Порожанов.
 
По думите му в момента проектите за техника се оценяват на база референтни цени.
 
„В базата данни имаме над 33 000 позиции с цени на машини. Единствено за тези машини, които не покрихме с референтни цени, за тях земеделските производители прилагат три оферти, за да има фонд „Земеделие“ сигурност, че се кандидатства за евросубсидия за закупуване на земеделска техника по пазарни цени, а не завишени“, разясни Порожанов.
 
Той допълни, че е започнало подновяване на списъка с цените в базата данни.
 
„Цените, които в момента актуализираме са средно с 8% по-високи спрямо, тези които бяха в първия прием. В оценката ще заложим по-ниската от двете цени. Или, ако дойде един трактор, ние го изчисляваме на конска сила, изчисляваме го и на референтната база в списъка и избираме по-ниската цена, на която ще одобряваме проектите“ допълни шефът на ДФЗ.