Торовият завод в Димитровград принудително спря производството си, а 61 работници вече са освободени. Тук природният газ е не само енергоносител, но и основна суровина за производство на амоняк.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

„12 100 мегаватчаса на ден са ни необходими, което при цена от около 300 лв., означава над 3 600 000 лв. с ДДС или над 120 млн. лв. на месец", обясни Мирослав Иванов – изпълнителен директор на „Неохим" за БНТ, а неговият колега Стефан Димитров допълни: „Не можем да работим с по-малка консумация, при нас няма как да получаваме 15 % по-малко природен газ, защото тогава инсталациите трябва да спрат“.

В момента контролната зала е празна, а 12-те служители в нея са в отпуск или пренасочени към други дейности. Освен това плановият ремонт е стартирал по-рано.

„Нашите планове бяха през август да продължаваме да произвеждаме своята продукция. Вследствие на неяснотата какво се случва с цените на енергоносителите бяхме принудени да освободим 61 души – около 10% от общия персонал от 641 души", каза Димитров.

Според ръководството на предприятието държавни компенсации подобни на схемата с електроенергията само ще запазят работните места, без да позволят направата на инвестиции. Генералното решение според тях е сключването на дългосрочни договори поне за година напред или подновяване на доставките по съществуващите такива с „Газпром експорт“. 

Друга алтернатива може да бъдат доставки от Алжир или договори за втечнен газ. Конкретни решения от страна на държавата се чакат следващата седмица, когато ръководството на завода ще имат среща с експертите.