Байер България е компания, движена от иновацията, с дълги традиции, внедрявайки нови технологии в земеделието. Освен на новаторски решения, Байер КропСайанс България се спира най-вече на изграждането на дълготрайни партньорства със своите клиенти. Ето затова компанията предлага най-добрите решения за земеделците, продиктувани пряко от техните нужди. В началото на февруари Байер България проведе втората си професионална среща със земеделски производители от страната. Събитието се състоя в Златни пясъци.
 
 
В рамките на форума, Байер представи портфолиото си за 2018 г. Топ продуктът за Североизточна България се оказа доказалата се с годините технология в царевица – Капрено.
 
„Капрено увеличи площите си над два пъти. Той е продукт с две активни вещества, с различен механизъм на действие и един от малкото вегетационни продукти, които имат ясно изразен почвен ефект. Последната година Капрено показа много добри резултати, въпреки тежките условия – много добри полета с царевица и много добри добиви“, каза Радослав Михалев, регионален представител на Байер за Североизточна България за Фермер.БГ.
 
 
Ангел Илиев е един от земеделските производители, които изцяло се доверят на фирма Байер. Той работи от над 10 години с компанията и смело заявява, че благодарение на препаратите им, добивите му са скочили с 20%.
 
„Продуктът, който ползвахме като нов за нас, беше Капрено. Като всеки нов продукт, ние имахме своите резерви към него, но както видяхме и както повечето колеги са се убедили, Капрено се доказа при нас с много добри резултати. Използвахме го на две хил. дка – на две полета от по хиляда дка, като разстоянието между тях бе от порядъка на 7 км. И на двете полета продуктът даде страхотни резултати“, сподели собственикът на Агросервиз-Ангел Илиев.
 
Станислав Папазов е производител от района на Търговище, който е също толкова категоричен в избора си на продукт за растителна защита.
 
„При царевица, през миналата година, заложих изцяло на Капрено. Бях изключително доволен. Предходни години съм използвал и Аденго, и Мерлин Флекс, но през миналата година – заложихме изцяло на Капрено“, коментира производителят, който обработва над 11 хил. дка земя.
 
Въпреки изключителните качества на системния хербицид Капрено, като широк общ спектър на действие и широк обхват на икономически важните плевели, в съчетание с  два различни механизма на действие, някои от земеделците искат повече. Именно за тях от Байер България предложиха пакета Капрено-Мерлин Флекс. 
 
 
Технологиите на Байер в житни култури се прилагат успешно от няколко години и земеделските производители разчитат на тях, за да получат най-високите добиви. Много от фермерите обаче споделиха своите опасения заради благоприятните климатични условия за развитието на патогени. От своя страна, експертите от Байер България съветват производителите, да проверят състоянието на житните посеви и да изберат най-точния момент за борбата с плевели и болести.
 
„При повишаване на температурите, когато пшеницата е в активна вегетация, нашата препоръка е земеделците да направят едно влизане със Секатор и Солигор, за да елиминират тази първоначална зараза от патогените и да осигурят бърз старт на растенията през пролетната вегетация“, разясни Виолета Дикова, регионален мениджър за Североизточна България.
 
Виолета Дикова добави, че второто третиране може да се направи със Сфера Макс, Зантара или Авиатор – все продукти, доказали своите качества в годините. Тя припомни, че именно новото предложение на Байер – Авиатор е продуктът, който показа на производителите, че могат да получат още по-високи добиви от досегашните.
 
В рамките на форума стана ясно, че именно пакетното предложение Секатор-Солигор е била най-предпочитаната комбинация от земеделците през 2017 г.
 
„В пшеница залагаме на пакетите, които и миналата година присъстваха в нашето стопанство: Секатор-Солигор и Сфера Макс. В царевица задължително последните три години използваме само Капрено. В слънчоглед миналата година направихме много интересен опит – дали трябва да се използва фунгицид или не, оказа се, че дори и в по-сухи условия имахме подобрение на добива с около 20%, което икономически погледнато е много издържано“, обясни Недялко Статев, който стопанисва 10 хил. дка земя в землището на село Попгригорово и работи с Байер България повече от 7 години.
 
 
Предложения в рапица също не липсваха. Към настоящия момент обаче състоянието на културата е много разнообразно – налице са както много добре развити растения, така и неравномерно поникнала рапица. Това озадачи производителите в избора на продукт.
 
„Нашата препоръка е да се избере хармоничният фунгицид и растежен регулатор Тилмор, който ще осигури развитие и на по-малките растения. Освен това ще се справи със заболяванията като фома и ще осигури разклоняване на рапицата, което ще осигури и по-висок добив“, посъветва Виолета Дикова.
 
През настоящата година продължава и лоялна програма на компанията – Бонус клуб. Чрез нея клиентите, доверили се на Байер, ще могат да се възползват от допълнителни услуги, продукти за растителна защита, решения за устойчиво земеделие, пътувания, както в страната, така и в чужбина. 
 
Едновременно с това, компанията представи и най-новата си разработка - приложението xarvio.  Иновацията служи за намиране и разпознаване на болести, неприятели и плевели. 
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.