През 2015 г. земеделската продукция у нас се е увеличила в повечето ни отрасли, посочи пред Bulgaria ON AIR министърът на земеделието Десислава Танева.
 
По думите ѝ продукцията от биопроизводство бележи ръст от 30%, като значителна част от този растеж е от произведения био пчелен мед. Приоритетни сектори за МЗХ, които доскоро са били недофинансирани, са плодове и зеленчуци. При тях също се отчитат увеличения, посочи обаче Танева.
 
Финансовите приходи обаче показват тенденция надолу, отчете Танева и допълни, че загубите на земеделците са в резултат от руското ембарго и европейските политики, които следва и България.
 
Поради тези причини е намаляло производството на мляко, което е довело до кризата в млечния сектор от края на 2014 г. за целия Европейски съюз. 
 
„Преди налагането на руското ембарго, някои европейски страни изнасяха 70% от млечните си продукти в Русия“, посочи още тя:
 
„Сега трябва да говорим как може да се излезе от кризата в аспекта на общия европейски пазар. Да, желанието на всички фермери е трендът да се обърне по отношение на цените на основни продукти като месо, мляко, плодове и зеленчуци. За да се случи това, трябва да се възстановят традиционни пазари, което ще повиши цените“, настоя земеделската министърка.
 
По мнението й българските фермери трябва да са единни. В подкрепа на думите си тя посочи, че само в сектор плодове и зеленчуци работят около 9 хил. земеделци, като едва 0,3% от тях са организирани в 14 признати организации на производители.
 
На въпрос дали България ще изнася цигари за Китай, Танева отговори, че се работи за приключването на 22 процедури за различни продукти, за да стане износът възможен. 
 
„Едната от тях е за тютюн, като през март се очаква инспекция от китайски власти да прецени дали одобрява условията за производството“, каза тя.
 
Министърът на земеделието обаче подчерта, че тези процедури по правило са протяжни - например тази за млечните продукти е отнела цели 4 години.