Свиневъди от Провадийското село Тутраканци се готвят да заведат съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Причината е в умъртвените им животни, заради Африканската чума по свинете (АЧС), предаде БНР.
 
 
Припомняме, че на 31 август 2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине, в селото. Това беше първото регистрирано огнище на АЧС у нас във ферма, тип „заден двор“.
 
Още на следващия ден общо 65 животни бяха евтаназирани. На 3 септември стана ясно, че бройката умъртвени прасета вече е 87. Огнището беше потвърдено и от Референтната лаборатория на Европейския съюз за АЧС, INIA-CISA, Мадрид, Испания на 14 септември 2018 г.
 
В животновъдния обект, в който избухна първото огнище, бяха отглеждани общо 7 прасета за угояване. 
 
Днес един от стопаните в селото обясни, че местните искат отново да имат животни в дворовете си и да получат обезщетенията си. По негови думи хората вече са се свързали с адвокати и възнамеряват да подадат иск срещу БАБХ. Мотивите им са два – никой не ги е предупредил предварително и че от Агенцията са влезли без документи в имотите им. 
 
Никой от тези стопани обаче не сигнализира в самото начало, че от БАБХ влизат без заповед в имотите им. 
 
„Смятам, че ако заведем иск, ще спечелим делото срещу БАБХ, но няма да бъде нито за нас, нито за агенцията добре“, добави животновъдът.
 
Жителите на селото организират и подписка, която да изпратят до министър-председателя и до земеделския министър, с искане да бъдат обезщетени за убитите животни, въпреки че те не са били регистрирани.
 
Свиневъдите са потърсили помощта на омбудсмана на България - Мая Манолова, по думите им, ако до реакция не се стигне от БАБХ, тогава те ще внесат колективен иск, пише Инвестор.
 
Омбудсманът се срещна с жители на селото и настоява стопаните на унищожени немаркирани прасета да бъдат обезщетени. Тя посочи, че вече е разговаряла по темата със земеделския министър Румен Порожанов, който я е уверил, че заедно ще търсят решение на този проблем, за да не бъдат ощетявани хората.
 
“Ясно е, че в цяла България хората отглеждат прасета и далеч не всички са маркирани”, каза Манолова и потвърди, че ще направи писмени препоръки до министерството на земеделието за изплащане на обезщетения на засегнатите стопани.
 
Според нея има варианти да бъдат осигурени необходимите за целта средства, които са около 30 хиляди лв.
 
"В Тутраканци са унищожени близо 100 прасета, включително бременни и малки", потвърди един от засегнатите стопани.