Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова откри седмото по ред международно изложение „Пчеломания”, организирано от "Добрички панаир". Тя посети щандовете на гостуващите фирми и дори успя да разговаря с посетителите дори в движение. Пред медиите Светлана Боянова каза, че е разгледала изложението с интерес и наблюдението й е, че има положително развитие и новости по отношение на пчеларския инвентар, преработващото оборудване, ветеринарните прерпарати. Особен интерес имаше и към щандът за апитерапия, където бяха наредени козметични продукти от мед или прополис, като например вода за уста, капки за нос, крема за ръце и пети, мазила за рани и кожа, хранителни добавки за имуностимулиране и др.

В тазгодишното издание на "Пчеломания" се представят 45 фирми от страната и чужбина. Изложбените площи на изложението днес бяха препълнени с посетители. Изложителите от Гърция, Чехия, Италия, Полша, Турция и Сърбия бяха наблегнали на пчеларския инвентар, микролаборатории за окачване и специализирана литература. На щандовете присъстваха много родни фирми, както и най-обикновени земеделски производители, една значителна част от които излаха своята продукция.

"Българския мед се търси изключително на западния пазар и дори го ползват за подобрител на техния мед", каза пред Фермер.БГ Радослав Михайлов, който беше подредил бурканчетата си с манов, билков и липов мед. Стопанинът се оплака от липсата на адекватна политика за подмагане на сектора и тотално неглижиране на един голям бранш от страна на управляващите. Мановият мед, който той беше изложил е на цена от 9 лв., а билковия на 7 лв. Пчеларят направи сравнение, че реалната себестойност на меда е около 3,50 лв., а търговците изкупували продукцията на обидната цена от 3,80 лв., което на практика не носи почти никаква печалба на хората, които отглеждат пчели, а оборотът стига само за покриване на разходите. 

След официалното откриване пчеларите бяха поканени на среаща-дискусия с участието на Светлана Боянова, където поставиха проблемите на своя бранш. Пчеларите са категорични, че трябва да се направи повече за тях и предложиха МЗХ да помисли за схема за субсидирането им по европейски бюджети. Еднинствената помощ за тях сега е Националната пчеларска програма, по която бюджетът не може да стигне за всички, особенно за по-малките.

Друг много сериозен проблем, който беше сервиран пред Боянова касаеше разнобоят между стопаните на пчели и арендаторите-зърнопроизводители. Тяхното недоволство е особено остро в сезона, когато растениевъдите започнат да пръскат културите с препарати и на това се дължи масово измиране на пчели. Към тази дейност се прибавя и фактът, че често фермерите пръскали с опасни препарати за растителна защита, някои от тях дори забранени в България.

Като интересно предложение, зам.-министър Боянова определи тяхното искане да се създаде специален фонд за подпомагането на пчеларството. Предложението им стигна до там, че те поискаха от субсидиите на зърнопроизводителите да се отдържат по 10 стотинки за декар, които пари да отиват във фонда за подпомагане на пчеларството.

Боянова пък добави, че преди да подпишем договорите за влизането в Европейския съюз секторът пчеларство е бил забравен, никой от тогавашните управляващи не се е сетил, че съществуват пчелари за да предложи подпомагане и за тях. Затова тя каза "Давайте ми конкретни идеи и предложения, искам да ви чуя лично с идеи за да мога да помагам, а не просто да си говорим кой колко е недоволен, че няма субсидии. Хора, повярвайте ми, аз ще съм най-доволна, ако виждам, че  парите идват при вас и вие се развивате. Не само да го чета, черно на бяло, че това се е случило, а да  видя доволството на лицата ви", беше част от изказването на  заместничката на министър Мирослав Найденов.

Подробно на срещата беше обяснено на присъстващите как могат да се възползват от Програмата за развитие на селските райони. Една част от хората в залата негодуваха, че тя е недостъпна за тях, други пък съзряха нови хоризонти. Консултации там даваше и чиновничка от местната служба за съвети в земеделието, а шефът на ДФЗ в Добрич Стилиян Митев прилежно записваше всички предложения на земеделските производители. Накрая Светлана Боянова се ангажира да предаде събраните данни в МЗХ и на Цветан Димитров, като обеща, че това не са били разговори просто ей така за запълване на времето.

Във връзка с оплакване на пчелар от региона, че администрацията е некомпетентна по техните проблеми, Боянова призна, че институциите понякога се нуждаят от подкрепата на хората. Заяви, че  и друг път е чувала това обвинение, но каза, че трудно се изграждат кадрите. По нейните думи сега в земеделските ведомства има много млади хора, които се учат, но е много важно да се мисли за изграждането на капацитета в перспектива.

Пред Фермер.БГ Боянова отказа да коментира дадения от премиера Бойко Борисов срок на министър Мирослав Найденов /30 Април 2011 г./ да се справи с проблемите около земеделските плащания с предтекст, че моментът не бил удобен.

Престижното добричко изложение, което събира пчеларския сектор от близо и далеч, днес привлече не само хората от региона, но и много посетители от различни краища на страната, които търсиха да  договорят пчелни майки, даси купят пчеларски инвентар, пчелни пити, прополис, пчелен прах, биомед и други пчелни продукти. Проявата ще продължи до 26март, съобщават от Добрички панаир. В момента експерти от ДФЗ разясняват Национална програма за пчеларство 2011-2013. В по-късните часове е предвидена лекция за условията за ниско трудоемко и високопродуктивно пчеларство.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!