Зам.министър на земеделието и храните Светлана Боянова заяви, че се обмисля вариант за изискване още в самото начало на кандидатстване на 5 годишни договори за обработваната земя по мярка 214 - Агроекология.

 

„Ще направим всичко възможно да облекчим, дори ако е необходимо и законови промени да подготвим. В момента има работна група, която анализира точно това – да обмисли какви са пречките пред агроеколозите по отношение на ползването на земята, защото стана ясно, че един от основните проблеми е, че агроеколозите не могат да си осигурят 5-годишни договори за ползване на земята. Те всяка година сключват година за година договори със собственика, съответно следващата година собственикът може да реши изобщо да не ви поднови договора и вие изпадате в състояние, в което не можете да си изпълните 5-годишния агроекологичен ангажимент и трябва да търпите санкции. Това не е никак приятно нито за хората, нито за администрацията”, заяви Боянова.

 

През 2012 г. трябва много сериозно да се засили интересът по мярка 214, категорична е Боянова. Това трябва да се случи чрез много обясняване на хората – какво означава тази мярка, кои са направленията, как да се възползват, какво не трябва да допускат. Каквито и да са проблемите по мярка 214 от административно естество – те могат да бъдат решени. Много внимателно трябва да се обяснява на стопаните, когато очертават площите си за подпомагане през следващата кампания. Много ни е важна кампания 2012 г. В какво трябва да внимават тези, които искат да се занимават с биологично производство или вече са такива – винаги да поддържат земите на 100% - дори географски на едно и също място за срок от 5 години, защото най-важното условие в тази мярка е 5-годишният агроекологичен ангажимент”, каза Светлана Боянова.