Животните имат способността да предусещат различни природни бедствия, което им позволява свободата да избягат от тях. Не така стои въпросът при селскостопанските животни. В по-голяма част от случаите те се отглеждат вързани или оборно, което ограничава техните възможности сами да се спасят при възникването на пожар например, пишат в свой доклад от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) и дават някои полезни предписания за фермерите в такива случаи.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Експертите подчертават, че при възникването на пожар, съдбата на селскостопанските животни е в ръцете на стопаните им, пожарникарите или случайно преминаващи хора. Ето защо е необходимо да знаем какво да правим при възникване на пожар във фермата или в близост до нея, както и оказване на първа помощ на пострадали животни.

Полезни съвети при необходимост от евакуация на животни

Пространствата около селскостопанските постройки, оборите и сградите трябва да са почистени, в близост до тях да няма леснозапалими материали и вещества. Не бива да се чака в последния момент да се евакуират хора и животни. Необходимо е винаги да имате резервен план в случай на нужда, къде да бъдат настанени животните. Никога не оставяйте животните вързани и/или затворени в помещения. В случай, че незабавно трябва да тръгнете с животните си се опитайте да вземете фураж и вода поне за едно хранене. 

Космената покривка на животните не бива да се мокри, тъй като това е предпоставка за повишено провеждане на топлина и производството на пара от мокрото покритие и ще спре първоначалния охлаждащ ефект от изпарението от мократа кожа. Това е особено важно за силната топлина, която може да се усети при пожари. В никакъв случай конете не трябва да са покрити с попона или друг лесно запалим материал. 

Оказване на първа помощ на животни след пожар

Спасителните действия трябва да включват ветеринарни прегледи за оценка на изгарянията и други симптоми, причинени от отравяне с дим и травматични наранявания. Първоначално е добре да се даде вода за пиене, но не трябва да се прекалява, тъй като прекомерната рехидратацията може да доведе до последващо увреждане на бъбреците.

Изгорялата кожа улавя топлината навътре, разпространявайки изгарянето до подкожния слой. Първоначално лечението при животни често се състои от почистване на тялото с топла вода за да се спре „микровълновия“ ефект и да се премахнат следите от изгоряло. Ако има изгаряния по крайниците е добре животното да стъпи във вода. Вливането на физиологичен разтвор и инжектиране на различни лекарства са чести при лечението на изгаряния по време на първите дни след спасяването на животни

Говедата, както конете са по-малко засегнати от пожари, в сравнение с овцете, поради техните размери и подвижност, констатират от ЦОРХВ. Много често 10-тина дни след инцидентите говедата започват да развиват проблеми с копитата, като започват да куцат и не могат да стъпват. Затова е необходимо възможно най-бързо да се приложат превантивни мерки.

Последици за животните след пожар

Последиците от пожарите върху животните могат да включват страдание, психологически щети, негативни преживявания, дискомфорт и болка и дългосрочни увреждания. Прекомерните количества стрес могат да доведат до негативни физиологични и психологически последици за животното, като страх, безпокойство, отчаяние, дезориентация и повишен риск от смърт. Най-честите резултати от пожар върху отделни животни включват риск от нараняване и/или смърт, последвани от гладуване, дехидратация и други.

Възможно е след пожар да се наблюдават нови огнища и случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) и Инфлуенца по птиците, в резултат на разбягването на диви свине и прелетни птици в търсене на нови местообитания. Не са изключени и сблъсъци на бягащи животни от огъня с превозни средства по пътищата, пишат още от ЦОРХВ.

Целият научен текст може да видите тук.