Добиви по 6 тона от декар дават краставиците по полетата в Пловдивско, това е с 1000 кг повече от миналогодишния добив. Това каза земеделецът Ненко Радев пред 24 часа. Фермерът стопанисва 60 дка с краставици край Садово и е учуден от невижданите резултати.
 
Ненко Радев споделя още, че работниците едва смогват да ги оберат. За момента е важно да няма дъждове, за да не бъде нападнат зеленчукът от болести. По думите на фермера, ако времето се задържи слънчево, реколтата ще е рекордна - около 300 т/дка. В момента изкупната цена на корнишона е 1,20 лв, а на дребно стига и до 2 лв, а по-едрите краставици се пласират за 0.80 лв по борсите.
 
"Производителите не рискуват да засяват големи площи с корнишони, тъй като културата е капризна. Има и много ръчната работа по опъването на конструкциите, изплитането на мрежите и брането. В жегите пък трябва да се полива по два пъти дневно", обясни Радев. 
 
Фермерът разказа, че вече си е осигурил пазар за продукцията - ще изнася изнася буркани с кисели краставички за веригите магазини в Румъния.