Не бях и мечтал, че четвъртото издание на СТЕКСПО ще се проведе в Пловдив, но ето ни тук. Очевидно се развиваме с големи крачки, бързи скокове. Надяваме се, че ще задържим нивото, каза Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ). 

Бик Абердийн Ангус - голямата награда на СТЕКСПО 2019

Тази година фокусът на форума пада върху изчистените породи животни, както и върху евентуалното партньорство с чужди търговци и партньори. 

„Българското месо – плод на труда на нашите членове и внесена световна генетика, е вече тук. Искаме да покажем каква палитра имаме от месодайни животни у нас,“ допълни говедовъдът.

Стоян Чуканов: „България би могла да стане своеобразен център за околните държави – високо качество и световна генетика на Балканския полуостров.“

„Ентусиастите, които създаваме селското стопанство у нас, трудно имаме визия как ще продължи то. По света фермите са трето-четвърто поколение. Те развиват своите линии, за да поакажат световните резултати, на които ние се възхищаваме,“ коментира организаторът.

На изложението присъства Йордан Василев фермер от Германия с български корени, който споделя своя опит как се подготвят животни за изложба, за могат те да изглеждат по най-добър начин.

„Ако сравним първото издание на СТЕКСПО през 2016 г. със сегашното, вече всички се познават, всички те са наши членове, партньори. Освен трансфер на знания, това е и социално събитие. Определено досега СТЕКСПО беше мъжко мероприятие, но сега вече се превърна в семеен празник,“ убеден е Андрей Чалъков – изпълнителен директор на АРМПГБ.

 

Интересна новост тази година са детският кът и силната обучителна програма. Идеята е фермерът да дойде със семейството си и да остави децата да се забавляват. А през това време той ще може да разполага с времето си, да научи нещо ново и да създаде сериозни контакти за бизнеса. 

Андрей Чалъков: „Нашият сектор се развива леко в сянка, не е много разпознаваем все още. Искаме да утвърдим у нас месодайното говедовъдство в сектор месодайно животновъдство.“

За да сподели своя опит с българските си колеги, на форума участва Крейг Гъфи, който създава своята ферма от нулата.

„Аз съм фермер, говедовъд, работя с моето семейство. Ние сме първо поколение фермери. Моите баба и дядо са били говедовъди, но не и моите родители. Имаме 500 крави-майки и трима работници. Стремим се да постигнем чисти линии и симбиоза между животните и пашата. Не използваме химически торове,“ споделя американецът. 

За него трите основни елемента са почви, треви и генетика. Ако се постигне баланс между тях, кравите са щастливи, а това рефлектира и върху бизнеса, убеден е Гъфи.

За да бъде ефективен в работата си, американецът използва иновативната платформа Agboost, която е на пазара от миналата година. 

„Всички производители на храни по света са малки и средни. Този софтуер им позволява да анализират своите ресурси и да ги използват максимално, спрямо своите условия. Данните, които се събират, са от всякакъв характер. Те се превръщат в лесна информация за фермера, за да може той да използва максимума от своето производство,“ обясни създателят на платформата Шон Акадири.