Варненският окръжен съд ще разгледа дело за подкуп и измама посредством злоупотреба със служебно положение. През месец юли Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу служителките от ДФ "Земеделие" във Варна Йорданка Г. и Надя М., както и срещу Георги Г., представял се за техен колега. Тримата са обвинени, че са отправяли заплахи, че ще докладват за нарушения на земеделските стопани, свързани с изгаряне на стърнищата от полски култури, съобщава Дарик.
[news]
38-годишният Георги Г. от Добрич е с най-много обвинения от тримата подсъдими. Осем от тях са за подкуп, извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение  и четири затова, че е извършвал измамата, представяйки се за длъжностно лице на ДФ “Земеделие. В качеството си на такова е отправял заплахи за проверки и налагане на санкции за допуснати нарушения по Закона за опазване на земеделските земи, ако не бъдат платени определени суми. Размерът на щетата, за която ще бъде съден, е общо 14 000 лева. Той прекара 9 месеца в ареста, след което съдът измени неговата мярка за неотклонение в „парична гаранция“ от 3000 лева.
 
Йорданка Г. ще бъде съдена за злоупотреба със служебно положение и искане на подкуп. Предметът на престъплението е 15 600 лева. В края на 2014 г. тя влезе в ареста с определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, която през март тази година бе изменена в „парична гаранция“ от 3000 лева.
 
Обвинението срещу Надя М. е, че в качеството си на длъжностно лице е поискала и приела подкуп в размер на 24 800 лева, за да не извърши действие по служба. Тя е с мярка за неотклонение „подписка“.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!