За първи път от много години изкупната цена на кайсиите достигна до 1.30 лв. за кг. Това съобщи пред Фермер.БГ овощарят Борис Иванов от тутраканското село Нова Черна, който отглежда 150 дка кайсии. Причината за по-високите цени е по-слабата реколта, повлияна от неблагоприятните климатични условия, както през есента на 2014 г., така и през пролетта на настоящата година. 
 
„Тази година производството на кайсия е по-слабо. От високите количества дъждове миналата година, не са заложиха много пъпки. Ранното кафяво гниене нанесе поражение, сланите нанесоха поражения на ранните сортове. Има по-малко кайсии, по-качествени, по-хубави. Тази година за пръв път ние прескачаме в цената от 1.20 лв. - 1.30 лв. за килограм, всяка друга година са били под 60 ст./кг.“, обясни овощарят. 
 
Основният пазар на кайсиите, проивеждани в района на Силистра е за румънския пазар, като стопанството на Борис Иванов изнася 95% от произведените плодове за Букурещ. Станалата част е за българския пазар, но цените, които предлагат родните търговци са по-ниски, коментира Иванов.  
 
 
Очаквайте интервю с Борис Иванов по-късно във Фермер.БГ!
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!