Служителите на лабораториите към БАБХ излязоха с отворено писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, с което искат увеличение на заплатите, след като министърът обяви по-рано през януари, че ще бъдат увеличени с до 15% заплатите на инспекторите, които работят "на терен". Председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ -КНСБ) Светла Василева заяви за Фермер.БГ, че вече е станало ясно, че служителите в лабораториите също влизат в това увеличение на заплатите на служителите в БАБХ. Те се водят специализирана администрация. В техния правилник не пише никъде „работещи на терен“, а пише „специализирана администрация“ и разчетите, които са направени, са за цялата специализирана администрация, в която влизат и лабораторните дейности, каза Светла Василева.

[news]
 
По думите на Василева, в постановлението за изпълнение на държавния бюджет ясно се вижда, че средствата за персонал на БАБХ са увеличени с 3 млн. лв. Бюджетът на МЗХ за увеличение на заплати в структурите на ведомството е общо 5 млн.лв. Според председателя на ФНСЗ тези средства "едва ли ще стигнат за увеличение на всички, които от години са със замразени заплати".
 
„Това, което мен ме притеснява, че тези 5 милиона засега са насочени за увеличаване само на работни заплати на служители в БАБХ и на областни дирекции „Земеделие“. Министър Танева пред комисия обеща, че ще бъдат увеличени заплатите и в Селскостопанска академия, и в Изпълнителна агенцията за борба с градушките", посочи Василева.
 
В Селскостопанска академия, например, 900 души работят на минимална работна заплата. Те ще получат увеличение. Но има още 300-400 души, които са експерти, асистенти, които са приравнени на минималната работна заплата“, каза Василева. Според синдикатите е необходим балансиран подход при увеличението на заплатите в структурите на министерството.
 
"Не омаловажавам труда на хигиенистите, но не може експерти, асистенти да бъдат на една и съща заплата с тях, а тя е минималната от 420 лв.", категорична бе Светла Василева. В БАБХ не е приложен този балансиран подход. Много длъжности, които извършват една и съща дейност, са с различни заплати. Това дразни изключително много хората и затова беше и нашия повик и настояване.
 
Светла Василева съобщи още, че все още се водят преговори и скоро ще има по-голяма яснота по въпроса с разпределянето на бюджета, предвиден за увеличение на заплатите.

 

Отворено писмо от ФНСЗ-КНСБ и НФЗГС-КТ „Подкрепа“ до земеделския министър