Голяма част от населението в момента създава местни опозиционни групи за защита на региона. Сигурна съм, че фермерите и хората, които се занимават с туризъм няма да оставят нещата така. Това коментира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) във връзка с изтеклия в интернет доклад на БАН за рестарт на строителството на АЕЦ "Белене".
 
 
„Наблюдавайки какво се случва в АЕЦ Козлудуй, можем да видим, че там диверсификация на развитието на селското стопанство няма. Там се отглеждат изключително технически култури, с които не се налага да се хранят хората – царевица, слънчоглед и рапица, които се използват или за храна на животните, или за производство на биогаз. Онова, в което искат да превърнат АЕЦ Белене е аналог на случващото се в АЕЦ Козлодуй, само че още по-лошо. АЕЦ Белене е район, в който са констатирани много пчелари, животновъди и производители на зеленчуци“, обясни тя.
 
По думите й голяма част от населението създава местни опозиционни групи за защита на региона. 
 
„Никой не пита и населението от другия бряг на Дунава. Хората там също се занимават изключително със селско стопанство и туризъм. Предстоят ни много сериозни срещи, като ще се обърнем и към европейските институции“, заключи Симеонова.