Проблемът на животновъдството у нас е в организацията и функционирането на пазарите и всички свързано с тях по веригата, а не толкова в мандрите. Това заяви в интервю за Фермер.БГ Симеон Караколев, Председател на Асоциация българска млечна овца.

 

"България сега подписа споразумение за партньорство  Франция, но в същото време Франция залива пазара у нас с млечни продукти. Холандия също наводнява българския пазар с млечни продукти. Просто е нужна категорична позиция на МЗХ, да се каже, дали ще се поощрява българското производство или не", заяви Караколев.

 

Според него основния проблем в кризата в животновъдството е организацията на пазарите. Симеон Караколев бе категоричен, че докато не се премахнат ограниченията в наредба 26 ситуацията няма да се промени. Той заяви, че фермерите трябва да има достъп до всички пазари, а не само в регионите където работят.

 

"Най-големите пазари са София, Пловдив, Варна, Бургас...Защо не се дава възможност на фермерите да продават директно и да печелят от своя труд?", пита Караколев и добавя, че контрола от страна на МЗХ и БАБХ може ефективно да се осъществява независимо от регионите на продажба, вместо да се стимулира сивата икономика и фермерите да продават нерегламентирано мляко, месо, както и да колят животните извън регламентите за тази дейност.

 

"Трябва да се стимулира фермерите да преработват своята продукция, а не да бъдат принуждавани да работят в сивия сектор. Ако МЗХ иска да стимулира сектора. ще намери варианти за решение на проблемите. Не може зад обяснението "трудна проследяемост" да се блокират пазарните възможности на десетки хиляди животновъди", обяснява Караколев и допълва:"Не може в Румъния да се продава в център на Букурещ свободно, а после правим сравнение защо там има 9 млн.животни."

 

"В момента регламентите на МЗХ задушават българското производство и трябва да бъдат адекватно актуализирани", категоричен е Симеон Караколев. Той не отрече, че в България влиза сериозна контрабанда на млечни стоки, но "Къде отиват те, как се продават. През веригите?", пита Караколев. 

 

За да се оцелее през кризата в сектора, Караколев бе категоричен, че фермерите трябва да повишат млечността във фермерите, както и да модернизират стопанствата. Той даде пример с овцевъдството, където средната млечност в момента е около 60-70 литра, а трябва да е около 100-120 литра, което все още малък брой ферми го постигат, а в Европа отдавна е като стандарт.