LocalFood стартира инициатива за национални обучения, които да разяснят и подпомогнат с информация производители, стартиращи малки бизнеси в областта на земеделието и храните. На обучението в старопрестолната столица Велико Търново присъстваха близо 30 земеделски производители, преподаватели в аграрни университети, консултантски фирми, експерти в бранша и специалисти от ОДБХ – Велико Търново.
 
 
Първата лекция бе представена от Ивана Мурджева, която е юридически експерт и участник в работни групи на Министерство на земеделието и храните по въпросите за малките производители. Темата разгледа първите стъпки в легализацията на стартиращи микро бизнеси в областта на земеделието и храните. Заглавието на презентацията бе Космос от възможности, тъй като синтезирано представи едно огромно поле от възможности, но също така и грешките, които неимоверно ги съпътстват. В тази тема бяха поместени и въпроси относно Наредба 26 и подмярка 6.3, които пряко касаят малките стопанства.
 
Основните грешки, които допускат повечето производители при легализирането на своите микро бизнеси са общо шест. Първата от тях е Синдромът на великана-джудже. Тази грешка се изразява в това, че искаме повече ресурс, отколкото имаме, създава се някаква несъществуваща реално.
 
Втората грешка, Ивана Мурджева нарича Правя каквото правят другите или това е влиянието, което другите бизнеси указват върху нас. Изключително погрешнп е да се водим от решенията на околните, регистрацията за всички бизнеси е обща, но общо решение за проблемите няма.
 
Третата грешка бе представена под заглавието Традициите са важни, но не винаги полезни. Тук се спомена повече за импрес традицията и географските указания и наименования за произход.
 
 
Четвъртата грешка, която специалистът открои - Денонощен сервиз на бизнеса, е работата от сутрин до здрач. Тук е нужно прохождащите в бизнеса да се запознаят с договорите, които са им нужни при наемането на лица, осигуровките и всички натоварвания, които предстоят след формирането на екип.
 
Петата грешка бе под името Сам мога всичко. Тук експертът обясни колко е важно сдружаването и до какви ползи води то.
 
Шестата и последна грешка, с която Ивана Мурджева завърши бе Гоня идеалното. Специалитът призова органите да бъдат по-снизходителни и да проявяват разбиране към малките фирми в бранша, тъй като те няма как да бъдат напълно изрядни и да бъдат запознати с всичко.