На 17 юни Висшият административен съд (ВАС) отмени заповедта на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Ямбол да заличи фермата на Ана Петрова от село Болярово като животновъден обект, която преди малко повече от две години беше обявена за заразена с чума по дребните преживни животни.

Ани от Болярово: Стадото ми оцелява до ден днешен

Облекчението на фермерката обаче продължи едва два месеца, защото ОДБХ, от своя страна, поиска отмяна на съдебното решение на ВАС. Мотивите са, че възстановяването на регистрацията на обекта пречи на страната ни да бъде обявена от Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) като „свободна от чума по дребните преживни животни“.

"Така например към момента българските стопани получават откази за износ на живи дребни преживни животни към трети страни. Затруднена е свободната търговия и износ на продукти, добити от ДПЖ. Това се дължи единствено на настоящия статут на страна „не свободна от ЧДПЖ“ заради единственото огнище на болестта в страната – регистрирания животновъден обект на Ана Петрова в село Болярово,” се казва в прессъобщение до медиите.

Искането за отмяна на решението на ВАС няма да доведе до ликвидиране на овцете в стадото, уверяват ветеринарните власти. От друга страна обаче, заповедта на тогавашния директор Дамян Илиев за избиване на животните все още е в сила. Никъде в своето решение ВАС не отрича, че в стопанството е констатирано огнище на заразата, а просто че липсват доказателства.

Не закъсня реакция и от страна на адвоката на Ана Болярова – Николина Чакърова. В социалните мрежи тя се обърна към Десислава Танева, твърдейки, че от трибуната на Парламента министърът е обещала, че няма да обжалва влязлото в сила съдебно решение на ВАС и че ще бъдат изплатени всички пропуснати ползи и неизплатени субсидии на фермерката.