Проблемът с придвижването на земеделска техника по пътната мрежа все още е не е решен., а на земеделци се налага да пътуват с километри, за да стигнат до нива, която се намира на метри от тях. 
 
 
С последните изменения на Наредба № 11 за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства, влезли в сила на 1 януари тази година, земеделците вече имат възможност за придвижване на извънгабаритна земеделска техника до 4.50 м с плащане на годишна такса. 
 
В приложение към наредбата обаче има един списък, който  и към момента съществува и той не е променян, за високонатоварени пътища, по които абсолютно се забранява на фермерите да придвижват земеделска техника. 
 
„Реагирахме по сигнали на колеги и проведохме две работни срещи с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). На тези срещи бяха обсъдени възможности за алтернативни пътища, не бяха намерени такива и все още сме в работен процес“, коментира за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов. 
 
 
Той обясни, че проблемът продължава да е сериозен и стопаните търсят трудни алтернативни пътища, за да извършват своята земеделска дейност. 
„Колегите обикалят през няколко населени места, за да могат да стигнат до нивата, която е отсреща. Това е загуба на време, на гориво, разходи са. Трудно е и затова ще продължим с работните срещи за разрешаване на този проблем“, добави Русалов.