Тази година интензивността на градушките у нас е изключително голяма. Лошото време изправи земеделските производители пред справянето с различни болести и вредители, заради благоприятното им развитие. Румен Тодоранов, отглежда 11 500 дка земя в Поликраище, Първомайци и Крушето. Има наета земя и във великотърновските села Хотница и Русаля. Той сподели за Фермер.БГ очакванията си относно старта на жътвената кампания.
 
„Миналата седмица прибрах моя ечемик, успях да го ожъна преди дъждовете и до момента нямам сериозни поражения от лошото време. Тази година цената за ечемик е ниска, около 230-235 лв. за тон и най-вероятно няма да сея тази култура повече. Добивите ми са някъде около 550 кг, но крайната цена не покрива дори производствените ми разходи“, обясни Тодоранов. 
 
Румен Тодоранов заяви, че в момента е решил да наблегне на пшеница, въпреки, че и при нея цената не се очертава да е висока и допълни, че последните няколко сорта, които се наложиха на пазара последните няколко години, са по-високи като добиви и има повече сметка в тях. 
 
По думите му жътвената кампания на пшеница се очаква да започне новата седмица. 
„Първите дни от новата седмица, може би ще има колеги, които ще влязат и в пшеница, но има и рапица за прибиране. Там обстановката също не е много добре, последните валежи, които паднаха при зреенето ще доведат до загуби. Влияние оказаха още вятъра и градушките. При тези две култури картината е шарена, ще има и добри и лоши добиви“, заключи производителят.