446 млн. евро са заделени от румънското правителство за програма, която да подпомогне свиневъдството в страната. Срокът е до 2020 година, като само за настоящата са предвидени 86 млн. евро. Целта на инициативата е да се замени вносът на свинско месо със собствено производство, посочиха от земеделското министерство на северната ни съседка. 
 
 
От браншовата организация на свиневъдите обаче се оплакват, че финансирането на предвидените мерки протича прекалено бавно. До момента повечето фермери, работещи в сектора, не били подпомогнати.
 
За голяма част от тях най-важното сега е да намерят подходяща работна ръка, след като са създали нужната инфраструктура в стопанствата си и разполагат с необходимите фуражи.
 
От помощта могат да се възползват фермери, които отговарят на определени критерии, сред които минимален брой свине, предадени в кланиците, както и определено живо тегло. Друго условие е да доставят животните на конкретни месопреработватели. В замяна могат да получат до 10 000 евро.
 
 
През последните години вносът на свинско в северната ни съседка рязко нарасна. През 2016-та от чужбина са доставени 197 000 тона на стойност 334 млн. евро, докато година по-рано импортът е бил в размер на само 23 000  тона. За първите шест месеца на 2017-та са внесени 95 000 тона, за което са похарчени 193 милиона евро.
 
Нарасналите нужди от внос са в резултат на драстичното намаляване на поголовието в периода между 2007-а и 2016-та година. За тези 10 години броят на свинете в страната се е свил с 30 процента до 4,7 милиона. Румънците са обаче сред най-големите консуматори на свинско месо в Европейския съюз. На глава от населението се падат средно 31 килограма годишно.