България и Румъния очакват добра реколта от зърно тази година, а 80% от пшеницата в България е с мелничарски качества, докато голяма част от страните производители на зърно в западна Европа страдат от проблеми с качеството на зърното заради дъждовете, съобщава агенция Ройтерс.

 

България и Румъния се очаква да поддържат силен износа на зърно за сезон 2014/15, въпреки че продължителните дъждове оказаха негативно  влияние върху добивите в долното течение на река Дунав и равнините.

 

 

Румъния, която прибра около 7.4 милиона тона пшеница през миналата година, което е осем-годишен рекорд, както и най-голямата реколта за последните четири десетилетия, се очертава като основен износител на зърнени култури за Египет - най-големият вносител на пшеница в света. Част от зърното Румъния набавя и от търговци на зърно от България - предимно от региона на Добруджа, Русе, Плевен и Монтана.

 

Агенция Ройтерс цитира Министър Димитър Греков, че България очаква реколта от 4,6 млн.тона зърно и добавя, че водещия търговец на зърно в Германия  - Тоепфер Интернешънъл, в свой анализ очаква реколтата в България тази година да достигне 5,17 мл.тона.

 

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!