Райна Бонева-Андреева е потомствен земеделец. Израснала е заедно със създаването и развитието на семейната фирма, която обработва 13 хил. дка земя в региона на село Белгун, община Каварна. Основната дейност е стопанисване и арендоване на земеделска земя за производството на пшеница, царевица, лимец и леща. Райна е бакалавър по „Агрономство“ и магистър по „Аграрен мениджмънт“ от Техническия университет във Варна. През 2017 г. получи отличието за „Най-добър млад фермер“ за 2017 г. на фондация „Еврика“.
 
 
Каква е равносметката Ви за 2018 г.?
Тази година беше изключително тежка за българското земеделие. Лошите климатични условия, сухата пролет и влажното лято с валежи над нормата, придружени с градушки, затрудниха вегетацията на част от нашите посеви и прибирането на културите. Разходите за препарати за растителна защита се увеличиха. Сметките показват, че приходът от декар е нисък, изкупната цена на зърното е ниска, а в същото време рентите продължават да се покачват. 
 
Половината от земята, която обработвате е под наем. Каква аренда изплатихте тази година?
Размерът на арендните плащания в Добруджа в последните години придоби изключително високи нива, които не са реални спрямо редица фактори, като цена на зърното, себестойност, субсидиране от държавата и климатични условия. И въпреки това за настоящата и близките стопански години размерът на арендните плащания към нашите арендодатели достигна 100 лв/дка. На тези средства разчитат около 120 семейства.
 
Занимавате се със земеделие от малка…
Да, от дете всички проблеми на земеделието и производството в нашата страна са били част от ежедневието ми. Първоначално неосъзнато, а след това напълно съзнателно и активно съм вземала участие в земеделския живот, проблеми и успехи в България. В ранна детска възраст машините, обработките и работният процес бяха естествени теми за разговори в дома ни. Не случайно избрах професионално да се реализирам в тази област. Знанията си по земеделие съм събирала по време на целия съзнателен живот, те са част от семейната ни култура. 
 
Какво е нужно за един млад фермер, за да е успешен?
Той трябва да има знания и опит. Теоретичните знания съм придобила главно по време на следването си. Разбира се, не малка част от тях съм получила и от моите родители. Баща ми не спира да дава ценни съвети, знания и натрупан опит на мен, моята сестра и моя брат.
 
Трудно ли е да бъдете достоен заместник на своите родители?
Винаги съм била опора на родителите си и те са се доверявали на мен, поверявайки ми отговорни задачи. Бях на 13 години, когато се наложи да експедирам цялата годишна продукция и от тогава така прекарвах всяка лятна ваканция. Постепенно поемам все повече важни функции и задачи, изключително отговорно подхождам към работния процес. Стремя се да откривам сама бързи и точни решения на проблемите в практиката, защото по този начин провокирам себе си в различните ситуации.
 
Кой е най-ценният съвет, който сте получили от баща си – Владимир Бонев?
Неговият подход на работа е много интересен. Дава ни възможност първо сами да открием отговора на предизвикателствата в работата и чак след това дискутираме проблема и ни показва правилната посока. За мен е гордост, че заедно със сестра ми Десислава Бонева, която е отличен агроном по растителна защита, откриваме все повече правилни отговори на предизвикателствата в земеделието, които всяка година са различни и се припокриват с мнението на баща ни. Един от ценните негови съвети, който се е запечатал в съзнанието ми, е винаги да бъда лоялна в работата си, да държа на думата си повече, отколкото на написан договор. Да давам от себе си максималното и да не търся облаги от това.
 
Какво е за Вас фермерската професия?
Престижна. През годините се запознах с много специалисти в тази област, от които съм научила доста неща, с което се гордея. За мен земеделието е изключително сложна професия, съчетаваща в себе си множество знания и умения, които се градят цял живот. Понятието фермер не е етикет, а звание и трябва да се заслужи. 
 
Какви са предизвикателствата във Вашата работа?
Те не са никак малко – трудните климатични условия, ниските изкупни цени на реколтата, необосновано високите арендни плащания, постоянните бюрократични изисквания от страна на държавата, забраната на множество препарати за растителна защита. Предизвикателствата и трудностите са много, но само най-адаптивните оцеляват, както е казал Дарвин.
 
Имате амбиция да превърнете семейната фирма в образец на модерно селско стопанство. Как ще се случи това?
Обслужването на нашето земеделско производство е обезпечено от модернa, надеждна и точна селскостопанска техника на водещи световни производители, която е поверена в ръцете на обучени кадри. Всички селскостопански машини са оборудвани със система за следене, автопилот с точност до 2 см и GPS навигация с цел оптимизация на работния процес и с грижа за оператора на машината. Благодарение на правилното сеитбообращение и агротехника се стремим да снижим до минимум торенето с минерални торове и ползването на препарати за растителна защита. Стремим се към оптимизиране на производството и намаляване на себестойността.
 
Какъв е основният принцип във Вашата работа?
Да пазим почвеното плодородие и най-вече почвената влага. Затова предпочитаме механични обработки, когато това е възможно, пред химическите третирания и други методи. От екологична гледна точка спазваме добрите земеделски практики, обединяваме се и се борим срещу унищожаването на плодородните Добруджански земи, поставянето на ветроенергийни паркове и добива на шистов и въглищен газ.
 
През юни тази година Вие се омъжихте. В една посока ли гледате със съпруга си?
Да, вече като омъжена жена си давам сметка, че може би несъзнателно съм търсила партньор в живота, който да има същите интереси като моите. И го открих. Андрей е здраво стъпил на земята и я обича така, както моето семейство ни е възпитавало. За мен е радост да виждам с каква грижа той отглежда лавандуловите си насаждения и те му се отплащат с небивали резултати. Когато двама човека гледат в една посока, винаги е по-лесно.
 
Какво Ви мотивира да продължавате напред?
Това, че имам стабилна основа, на която мога да стъпя, създадена благодарение на неуморния труд на моите родители. Мотивацията идва най-вече от това, че бизнесът ни е семеен и се подкрепяме. Стремя се да надграждам със знания, опит и себеотдаване професионалния си път.
 
Какви са плановете и очакванията Ви за следващата година?
Надявам се идната стопанска година да е по-благосклонна към нас, земеделците, но всичко е в ръцете на майката природа. Затова нека се грижим за нея, защото призванието в земеделието е точно това – опазване на земеделското плодородие.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!