Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов разреши лова на пернат дивеч в общо 22 ловностопански района в областите Варна и Силистра, където имаше ограничения заради Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
Основание за облекчаване на забраните е фактът, че от последния случай на АЧС в силистренската община Кайнарджа са минали повече от 30 дни, без да е открито друго заразено животно. Няма нови признаци за инфекция и в село Тутраканци, където болестта се появи за първи път у нас през август тази година. Предполага се, че тогава вирусът е бил внесен с фураж от Румъния.
 
Новата заповед на министър Румен Порожанов, с която се позволява лова на пернат дивеч в 22-та района се основава на доклад на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. С него той предлага изменение на някои мерки по отношение на лова в засегнатите от заразата райони.
 
 
„В инфектираната зона, установена в община Кайнарджа, да бъде разрешен ловът на пернат дивеч от ловци, обучени за мерки за биосигурност по време на лов и по начин, непозволяващ разпръскване на популацията диви свине, като по време на ловните излети се извършва и системно претърсване на зоната за трупове на умрели диви свине“, препоръчва д-р Дамян Илиев.
 
Той напомня, че при всеки случай, в който е намерена умряла дива свиня, хората трябва да сигнализират в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), като посочат нейното точно местоположение.
 
„В тази връзка да се забрани отварянето и дрането на намерени умрели диви свине от ловци. След вземане на проби от официален ветеринарен лекар труповете на намерените умрели диви свине да бъдат обезвреждани под официален контрол по начин, гарантиращ унищожаването на вируса на АЧС“, пише още д-р Илиев.
 
При провеждането на ловните излети да се спазват мерките за биосигурност, описани в инструкциите на БАБХ и на Изпълнителната агенция по горите.