Противоречията в агросектора у нас за рамките и новите мерки на ПРСР 2014-2020 ще забавят старта на програмата, заявиха пред Фермер.БГ експерти в областта на еврофинансирането. Оптимистичният вариант за старт на приема на проекти до момента бе спряган за края на месец Септември.  Поради големите различия в исканията на различните браншови структури в аграрния сектор у нас, а също и поради силните икономически и политически интереси на общините, които също са бенефициенти по новата програма за развитие на селските райони, първи проекти могат да се приемат едва в първото тримесечие на 2015-а година. Според експертите, работните варианти на новата програма, които ще бъдат изпращани и респективно връщани от Брюксел ще бъдат минимум 3.

 

Основните противоречиви моменти в новата ПРСР са по отношение на целенасочеността на част от финансирането. Като част от залегналата европейска стратегия за по-голямо подпомагане на фамилното фермерство и малките стопанства, МЗХ предложиха въвеждането на финансово подпомагане за малките производители. Това обаче, бе разтълкъвано от браншови асоциации като НАЗ, като вид социална помощ, която не би имала устойчив икономически ефект. Според Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) решението за прилагане на доброволна опростена схема за дребни земеделски стопани не е обмислено рационално за условията за прилагане на схемата в българската земеделска действителност.

 

Сериозен спор предизвика и предложението преразпределителните плащания да се въведат като част от директните плащания още за кампания 2014. Полемики в последните дни предизвика и подпомагането на малките стопанства с до 1250 евро по ПРСР от 2015-а година. Според кметове на малките населени места това ще доведе до положителен ефект за семейните земеделски ферми, макар и помощта да е по-скоро символична. Бившият зам.земеделски министър Светлана Боянова, заяви от своя страна вчера, че цитираната от лидера на ДПС - Лютви Местан помощ от 1250 евро за малките стопанства е всъщност таванът, а според регламента помощта от 2015-а година може да е от 500 до максимум 1250 евро.

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!